Schadevergoeding van de Belastingdienst vragen? Bel of mail ons voor overleg
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Accountant tegen een vast tarief per maand? Dat is mogelijk bij Belastingtips.nl

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Advies

Deze pagina is aangemaakt op: 01-10-2015 16:56. Laatst gewijzigd op: 17-02-2016 15:06.

Download gratis onze App

Gratis fiscale tips ontvangen?

Adviesgesprek

Persoonlijk contact
Eerlijk advies
Ervaren fiscalisten
Gratis adviesgesprek

088-0270027
8:30-17:00, werkdagen

Schadevergoeding van de Belastingdienst

Als de Belastingdienst / de inspecteur door een onrechtmatige daad een schade veroorzaakt, dan moet de Belastingdienst deze schade ook betalen. Steeds vaker zien wij dat rechters de Belastingdienst veroordelen tot het betalen van schadevergoedingen.

Schadevergoeding vragen bij de Belastingdienst

De Belastingdienst mag besluiten om aan een belastingplichtige een schadevergoeding of kostenvergoeding te betalen. Tot € 10.000 mag de Belastingdienst dit zelf beslissen (was € 5.000). 

Inkomen misgelopen door onjuiste VAR

Mevrouw Jansen vraagt een VAR Winst uit Onderneming aan. De inspecteur weigert deze VAR WUO en verstrekt een VAR loon. Mevrouw Jansen kon hierdoor niet aan het werk bij een zorgkantoor. Het zorgkantoor eist namelijk een VAR WUO. De Rechtbank Den Haag was op 29 mei 2015 van mening dat de Belastingdienst ten onrechte de VAR WUO heeft geweigerd. Door dit niet te doen, heeft de Belastingdienst een onrechtmatige daad verricht. Deze onrechtmatige daad heeft schade veroorzaakt en de schade (artikel 6:104 BW) moet door de Belastingdienst worden betaald. In deze casus is de schade vastgesteld op € 5.000.

Geen schade, dan geen schadevergoeding

In een andere procedure liep het anders. Mevrouw Pietersen is ziekenverzorgster en is ondernemer. In 2008 kreeg zij een VAR WUO. Hoewel de situatie niet is gewijzigd, wordt de VAR WUO voor 2009 geweigerd. Het Gerechtshof Den Bosch is op 25 april 2014 (ECLI NL GHSHE 2014 1197)  van mening dat de Belastingdienst de schade moet vergoeden. Mevrouw Pietersen heeft in 2009 een hogere omzet dan in 2008 en kan de schade niet aannemelijk maken, gevolg "geen schadevergoeding".

Schadevergoeding bij trage Belastingdienst

Als de Belastingdienst onredelijk lang wacht met het verstrekken van duidelijkheid over uw bezwaarschrift, aanslag, aangifte, verzoek om een standpuntsbepaling, etc., kunt u de Belastingdienst hiervoor aansprakelijk stellen. Dit kan via een dwangsom, maar ook door de Belastingdienst simpelweg aansprakelijk te stellen. Volgens een arrest van de Hoge Raad (10 juni 2011) kunt u immateriële schade claimen.


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice