Eindejaarstips 2011 voor privépersonen

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
18-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Eindejaarstips 2011 voor privépersonen

Hieronder diverse eindejaarstips voor de privépersonen. Kort en bondig, zoals u van ons mag verwachten. Heeft u vragen, stuur deze dan gratis naar ons team van deskundigen.

In 2012 wordt er niet echt veel aangepast, dus de meeste tips zijn van algemene aard, edoch niet minder interessant.

 1. Fiscaal partnerschap: het partnerbegrip wordt in 2012 anders, bent  u ongehuwd samenwonend en heeft u een kind dan wordt u per 1 januari 2012 verplicht als fiscaal partner gezien. Dit kan voordelig zijn voor de combinatiekorting of toeslagen.
 2. Aftrek levensonderhoud: deze regeling wordt minder gunstig in 2012, de leeftijdsgrens gaat omlaag van 30 jaar naar 21 jaar.
 3. Kinderen: extra vrijstelling voor kleine spaarrekeningen voor kinderen in box 3 komt te vervallen.
 4. Rijksmonumenten: aftrek wordt beperkt, maak kosten in 2011.
 5. Hypotheekrente: geen wetswijzigingen in 2012, wellicht kunt u eens met uw werkgever gaan praten om daar een lening af te sluiten, bijvoorbeeld voor uw verbouwing thuis.
 6. Studiekosten: in 2012 zijn studiekosten eerder aftrekbaar, de drempel wordt verlaagd tot € 250. Stel studiekosten dus uit tot 2012.
 7. Kleine lijfrente: koop een lijfrente met een waarde van minder dan zo'n € 4.100 af. Er zijn wel voorwaarden, maar deze kent uw verzekeringsadviseur.
 8. Schenken: in 2011 mag u € 5.030 aan uw kinderen schenken en € 2.012 aan kleinkinderen, beide kan belastingvrij en een aangifte is niet nodig. Voor kinderen tussen 18 en 35 jaar mag u zelfs - onder bijzondere omstandigheden - € 50.000 schenken zonder belastingheffing. U kunt ook schenken en teruglenen, schenken onder bewind, schenken met herroeping, schenken met beperkingen (zoals certificaten), vraag onze partners hoe dit werkt. Neem altijd een uitsluitingsclausule op in de schenking, dit voorkomt dat de koude kant recht zou hebben op het geld.
 9. Pensioen: mede door de crisis en afschaffing van de spaarloon- en levensloopregeling is het goed uw pensioen eens in kaart te brengen. Is uw pensioen drastisch lager, overweeg dan eens om te emigreren, in veel landen kunt u gebruik maken van lagere belastingtarieven.
 10. Testament: eens per 5 jaar moet u uw testament laten controleren, dit speelt met name als uw vermogen hoger is dan € 200.000 (inclusief overwaarde in uw woning).
 11. Huwelijkse voorwaarden: meestal worden deze opgesteld en in de lade van het bureau gegooid. Als er een verrekeningsbeding in zou staan, is het goed deze uit te voeren. Dit voorkomt onverwachte problemen bij een echtscheiding.
 12. Eigen woning: in 2011 kunt u meer hypotheekrente opvoeren. U mag 6 maanden rente vooruit betalen, dus de rente over 2012. Overleg dit wel met uw bank, het moet wel schriftelijk worden overeengekomen. Dit kan een direct voordeel opleveren voor bijvoorbeeld de zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of middeling. 
 13. Eigen woning: los kleine leningen af, hierdoor hoeft u het eigenwoningforfait niet meer aan te geven. Eventueel kunt u de eigenwoningschuld in box 3 aangeven, dit is even puzzelen. Let erop dat u niet altijd boetevrij een bancaire schuld kunt aflossen.
 14. Rijksmonument: vanaf 2012 is 80% van de onderhoudskosten voor een Rijksmonument aftrekbaar. Laat dus onderhoud nog in 2011 uitvoeren. Voor 2012 geldt nog wel een overgangsregeling. Mits u de verplichting tot het onderhoud bent aangegaan in 2011 en de werkzaamheden in 2012 of 2013 laat uitvoeren, zijn wel alle onderhoudskosten aftrekbaar.
 15. Middeling: heeft u wisselende inkomsten (qua hoogte), kunt u het inkomen over 3 aaneengesloten jaren met elkaar middelen. Dit lijkt ingewikkeld, maar is het niet.
 16. Oude lijfrenten: lijfrenten van vóór 1992 bieden mogelijkheden, eventueel kunt u uw kind als begunstigde aanwijzen.
 17. Pensioentekort: de meeste mensen hebben een pensioentekort, soms kunt u ook oude dienstjaren van vóór 1994 inkopen. Voor tekorten na 1994 (8 juli) kan beperkt een correctie plaatsvinden. Van een pensioentekort is al snel sprake als u een auto van de zaak heeft of een bedrijfspand aan uw B.V. zou verhuren (TBS regeling).
 18. Lijfrente: lijfrentepremies die u in 2011 wilt aftrekken, moet u in 2011 betalen.
 19. Rente: vanaf 2013 geldt de nieuwe belastingrente (nu heffingsrente). De rente wordt berekend vanaf 1 juli na afloop van het belastingjaar (voor 2011 dus per 1 juli 2012). Regeling gaat gelden voor aangiften over 2012 en later.


Eindejaarstips 2011 privé

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte