Winkelier en belastingen

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
21-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Winkelier en belastingen

Een winkelier heeft vrijwel dagelijks met belastingen te maken. In dit artikel een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten.

Rechtsvorm

De keuze voor de rechtsvorm is belangrijk. De meeste winkeliers oefenen hun bedrijf uit in de vorm van een eenmanszaak of vennootschap onder firma. Als er een substantieel vermogen (privé en/of zakelijk) aanwezig is, is het verstandig om een B.V. te overwegen. Voor een nadere toelichting kunt u dit artikel lezen.

Administratie winkelier of detaillist

De administratie is een belangrijke informatiebron voor de Belastingdienst. Vele transacties worden per pin voldaan, maar een deel wordt per kas ontvangen. De kassa moet volgens een controleerbaar systeem worden opgezet en dagelijks moet duidelijk zijn hoe de geldstromen binnen de kassa zijn geweest. In sommige gevallen is het belangrijk om te weten of er verschillende BTW-tarieven op uw goederen van toepassing zijn. Laat u hierover goed voorlichten en bekijk hoe u BTW mag en moet afronden binnen uw administratie. Als de Belastingdienst uw administratie niet zou vertrouwen, zullen er grote problemen ontstaan (omkering bewijslast) en loopt u de kans op boetes.

Voorraadwaardering winkelier

Een winkelier heeft voorraad in de winkel en deze moet elk jaar gewaardeerd worden. De waardering zal meestal in de eerste week van januari plaatsvinden (na de drukke feestdagen). Wat er dan nog ligt, zal niet veel waarde hebben, immers anders was het wel verkocht, stellen vele winkeliers. Dit is ook de basis voor de waardering, het goed koopmansgebruik. Er mag individueel gewaardeerd worden, mits het resultaat aannemelijk is.

Er is een besluit inzake de waardering van de voorraad. Het besluit uit 2009 is in 2011 geactualiseerd. In het besluit staat hoe detaillisten en winkelier hun textiel, kleding, schoenen, meubels, etc. moeten waarderen. Door de techniek kan eenvoudig worden bepaald hoelang de voorraad er al is, is er al een redelijk inzicht. In het besluit vindt u de afwaarderingspercentages. Als u niet zelf tot een juiste waardering komt, kunt u het besluit als richtlijn nemen. Het besluit kunt u hier raadplegen.Winkelier en belastingen

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte