Ongehuwden zonder testament

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
22-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Ongehuwden zonder testament

Dit betreft de samenwoners die nooit gehuwd zijn of de gehuwden die gescheiden zijn. Ook weduwen / weduwnaars vallen onder deze situatie.

Erfgenamen van ongehuwden zijn:

  1. Kinderen, voor gelijke delen. Als er geen kinderen zijn:
  2. Bloedverwanten, ouders, broers, zusters. Als deze er niet zijn:
  3. Afstammelingen van ad 1 of 2.

Situaties bij ongehuwden

  1. Samenwonenden, niet geregistreerd: meestal zijn deze personen geen erfgenamen van elkaar.
  2. Samenwonenden, wel geregistreerd: sinds 1998 kunnen samenwoners hun samenwonen laten registreren. Dit lijkt erg veel op een huwelijk, er ontstaat een gemeenschap van goederen en rechten bij overlijden. Als partijen dit niet willen, dan moeten ze naar de notaris voor partnerschapsvoorwaarden of een testament. De gevolgen voor een geregistreerd partnerschap gaan veel verder dan een samenlevingsovereenkomst.
  3. Samenwonen met samenlevingsovereenkomst: wordt veelal voor de erfbelasting gelijk gesteld aan gehuwden, voor de rechten (over en weer) moet een testament worden opgesteld.

Ongehuwden zonder testament

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte