Op zoek naar belastingbesparingen binnen uw bedrijf?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Accountant tegen een vast tarief per maand? Dat is mogelijk bij Belastingtips.nl

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Modellen

Deze pagina is aangemaakt op: 12-08-2013 09:09. Laatst gewijzigd op: 09-12-2014 13:05.

Download gratis onze App

Gratis fiscale tips ontvangen?

Vragen

Vakantiewoning en belastingen

Na de vakantieperiode denken veel mensen aan een eigen vakantiewoning. De vakantiewoningen zijn op dit moment goedkoper (met name in Spanje) en het kan best fiscaal voordelig zijn. Over de waarde van een vakantiewoning moet u wel belasting betalen.

Vakantiewoning en belastingen

Een vakantiewoning in Nederland of in het buitenland is fiscaal aantrekkelijk. U moet over de waarde van de vakantiewoning belasting betalen. Over de huurinkomsten hoeft u in Nederland geen belasting te betalen, in het buitenland meestal wel.

Vakantiewoning in Nederland

De vakantiewoning moet u opgeven in box 3, de woning moet gewaardeerd worden tegen de WOZ-waarde, tenminste als u er zelf 30% van de tijd verblijft. Over de WOZ-waarde (-/- de schuld op de vakantiewoning) moet u 1,2% belasting betalen. De WOZ-waarde is vaak te hoog omdat de gemeente er rekening mee houdt dat u er niet permanent mag verblijven. Volgens de rechter moet de gemeente hier wel rekening mee houden.

Vakantiewoning in buitenland

Een vakantiewoning in het buitenland moet u waarderen tegen de waarde in het economische verkeer (zeg de prijs die u heeft betaald). U moet deze woning ook opgeven in box 3, edoch de waarde is vrijgesteld omdat Nederland hierover (meestal) niet mag heffen. U moet belasting betalen in het buitenland, deze kan per land verschillen. In bijvoorbeeld Spanje moet u 25% belasting betalen over uw netto huur en 35% over de boekwinst bij verkoop van de vakantiewoning. In Frankrijk zijn de percentages 25% (huur) en 27% (verkoop). In Oostenrijk kan het zelfs oplopen tot 50% belastingheffing. 

Omzetbelasting en vakantiewoning

Bij een nieuwe vakantiewoning kunt u soms de 19% (dadelijk 21%) omzetbelasting terugvragen. Over de verhuur moet u dan wel omzetbelasting in rekening brengen, deze omzetbelasting is echter maar 6%.

Winst op verkoop vakantiewoning

De winst bij een verkoop van een vakantiewoning is belastingvrij. Als de vakantiewoning in het buitenland is gelegen, heeft u te maken met de belastingwetgeving in dat land. In bijvoorbeeld Spanje is de verkoopwinst soms belast met 35% inkomstenbelasting.


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice