Op zoek naar belastingbesparingen binnen uw bedrijf?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Ook zo ontevreden over uw accountant? Wellicht is veranderen van accountant een idee?

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Prive

Deze pagina is aangemaakt op: 23-05-2013 15:47. Laatst gewijzigd op: 08-09-2015 10:43.

Download gratis onze App

Gratis fiscale tips ontvangen?

Help uw kind aan een huis

Het kopen van een woning voor starters is steeds moeilijker, eigenlijk bijna niet meer mogelijk. Ouders kunnen hun kinderen helpen bij het kopen van de eerste woning. In dit artikel een kort en bondig overzicht van de mogelijkheden en aandachtspunten. Vanaf 2017 wordt deze regeling nog gunstiger u mag dan € 100.000 aan uw kinderen schenken, dit bedrag is nu ruim € 52.000 (cijfers 2015/2016)

De regeling met de verhoogde vrijstelling was er in het verleden ook al eens (2013, 2014) maar is in 2015 afschaft. De regeling komt dus in 2017 weer terug. De oude regeling was ruimer (moet ook aan derden), de nieuwe regeling geldt alleen voor uw kinderen (in een bepaalde leeftijdscategorie).

Schenken eigen woning of geld aan kind

Geld schenken aan uw kinderen kost geld. U moet tussen de 10% en 20% schenkbelasting betalen over geld of vermogen dat u aan uw kinderen geeft. Er geldt wel een jaarlijkse vrijstelling van ruim € 5.000, voor een woning schiet dit echter niet echt op. Er geldt ook nog een eenmalige vrijstelling van ruim € 24.000 (kinderen van 18 - 40 jaar). Als deze schenking wordt gebruikt voor de aankoop (of verbouwing / onderhoud) van een eigen woning, is dit bedrag zelfs ruim € 50.000. Vanaf 2017 mag u zelfs € 100.000 belastingvrij schenken. U hoeft voor een dergelijke schenking niet naar de notaris. Het is echter wel verstandig om u te laten adviseren. De belangrijkste aandachtspunten zijn:

  • u moet aangifte doen;
  • u kunt ervoor zorgen dat het geld niet naar uw (aanstaande) schoondochter / schoonzoon gaat;
  • u moet vastleggen dat het bedrag voor een woning moet worden gebruikt;
  • u kunt deze schenking combineren met een zogenaamde familiebanklening.

Belastingtip

Is uw zoon of dochter al 40 jaar geweest, dan kunt u overwegen om het geld aan zijn / haar partner te schenken (mits deze nog geen 40 jaar is).

Lening aan kind voor eigen woning

U kunt ook overwegen om een lening aan uw zoon of dochter te verstrekken. Er moet over de lening een zakelijke rente worden betaald door uw kind. Een rente van 25% hoger dan de huidige hypotheekrente is volgens de rechter acceptabel. Als uw kind een hoge rente zou betalen, is deze bij uw kind aftrekbaar (mits inkomen) en bij u belastingvrij. U kunt eventueel uw kind € 5.000 per jaar kwijtschelden via een schenking. Ook kunt u overwegen om daadwerkelijk geld aan uw kind te betalen zodat uw kind prettig kan leven. Let erop dat sinds 2013 er moet worden afgelost op de lening (in 30 jaar in gelijke termijnen). Deze aflossing kan ook via een schenking verlopen. Leg de lening vast via een fiscaal jurist of notaris.


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice