Meer weten over de verschillen tussen steekpenningen en relatiegeschenken?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.000.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 31-03-2015 13:37
>
>

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Zakelijk

Deze pagina is aangemaakt op: 19-07-2011 09:06. Laatst gewijzigd op: 09-12-2014 13:05.

mr. Dennis J.B. Jongbloed
bekijk profiel
Contact

Quote Yvo Burkink: "Het belangrijkste doel van de Belastingtips.nl is om minder belasting te betalen en informatie online te combineren.”

93% betaalt teveel belasting! Ook u verliest elk jaar geld aan belastingen!

Wilt u weten of u teveel belasting betaald heeft? Vraag dan vandaag nog vrijblijvend onze Fiscale Scan >> aan.

Steekpenning of relatiegeschenk?

Een bedrijf wil een goede relatie met haar klanten en relaties. Een aansteker wordt gezien als een relatiegeschenk maar hoe zit het met een weekend Italië voor uw beste klant? Bij een groot relatiegeschenk komt u op de grens van steekpenningen. Relatiegeschenken zijn (beperkt) aftrekbaar, steekpenningen sinds 2006 niet meer. Waar ligt de grens?

De rechter

In juli 2011 deed de rechter een uitspraak over het grensvlak tussen relatiegeschenken en steekpenningen. Een ingenieursbureau betaalde een weekend in een hotel voor 4 ambtenaren. De inspecteur is van mening dat de kosten niet aftrekbaar zijn, omdat sprake is van het betalen van steekpenningen. De inspecteur had niet aangetoond dat er sprake was van steekpenningen, immers bij steekpenningen moet de ondernemer proberen het gedrag van de betrokken personen positief te beïnvloeden. Tevens is het verstrekken van steekpenningen een strafbaar feit, de inspecteur had geen aangifte gedaan. De rechter was van mening dat de kosten aftrekbaar zijn. In deze casus is een lang weekend geschonken. De reden hiervoor was een dienst jubileum van de ambtenaren, het was niet de intentie om hun gedrag te beïnvloeden.

Belastingtip

Bij het stellen dat sprake is van steekpenningen rust op de inspecteur een zware bewijslast. Het moet blijken dat er sprake is van het betalen van steekpenningen. De inspecteur moet overtuigend aantonen dat er sprake is van een strafbaar feit. Hiervoor is een uitgebreid onderzoek nodig, waarbij de inspecteur onder meer moet aantonen dat de ondernemer door het verstrekken van het relatiegeschenk het gedrag van de betrokken personen wilde beïnvloeden.


Bron

Rechtbank Haarlem, op 6 juli 2011 (rolnummer 10/2778).


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.

Uw waardering :

Wie zit er achter Belastingtips.nl

Belastingtips is opgestart door mr. Dennis J.B. Jongbloed, hij is sinds 15 jaar fiscaal jurist en heeft zijn eigen kantoor."

"Het belangrijkste doel van de site is om minder belasting te betalen en informatie online te combineren."

"Daarnaast geeft de site ervaren fiscalisten de plaats en de ruimte om creatief en scherp te adviseren voor een breder publiek."

- mr. Dennis J.B. Jongbloed

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027
Aangifteservice 088-0270028

of neem contact op met
> De klantenservice