Volg Belastingtips voor de allerlaatste fiscale tips en adviezen

Cataloguswaarde auto

De cataloguswaarde van uw auto van de zaak is de grondslag voor de bijtelling. U kunt deze met uw garage afstemmen of op internet opzoeken.

Cataloguswaarde auto vanaf 2010

Een werknemer met een auto van de zaak moet hierover een bijtelling betalen. De bijtelling wordt toegepast over de cataloguswaarde, inclusief BTW en BPM. Voor werknemers is het sinds 2010 eenvoudiger om de cataloguswaarde te bepalen. De RDW heeft namelijk online alle auto's opgenomen waarbij u, door uw kenteken in te voeren, automatisch de cataloguswaarde in beeld krijgt. Dit geldt enkel voor auto's die vanaf 1 januari 2010 geregistreerd zijn, dit geldt dus ook voor ingevoerde of geïmporteerde auto's. U kunt de RDW-site hier raadplegen.

Kijk voor een toelichting over de RDW-site ook op de site van de Belastingdienst, deze kunt u hier raadplegen.

Cataloguswaarde auto vanaf 1980

Een werknemer met een auto van de zaak moet hierover een bijtelling betalen. De cataloguswaarde kunt u via Autoweek raadplegen. U kunt de internetsite hier raadplegen.

Auto van 15 jaar of ouder

Voor dergelijke auto's is de cataloguswaarde niet van belang, de bijtelling wordt berekend over de waarde in het economische verkeer van deze auto.

Belastingtip: de waarde kan in de loop van het jaar dalen of stijgen, u moet dan de bijtelling toepassen over de hogere of lagere waarde.

Accessoires

Accessoires die door de fabrikant of importeur zijn aangebracht, moeten - vóór de datum van toekenning van het kenteken - worden meegenomen voor de cataloguswaarde. Accessoires die nadien worden aangebracht, tellen niet mee.


  • Advies nodig over Cataloguswaarde auto?
  • Bekijk aanbiedingen van één van onze partners.