Is uw bedrijf nog wel fiscaal & juridisch bij de tijd?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Uw huidige accountant te duur? Bij Belastingtips kan het goedkoper!

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Zakelijk

Deze pagina is aangemaakt op: 04-12-2011 18:12. Laatst gewijzigd op: 12-05-2017 12:53.

Gratis fiscale tips ontvangen?

Vragen

Woon- of bedrijfspand, wat kan er fiscaal?

Veel bedrijven hebben een kantoor of praktijk aan huis. Als u uw woning deels gebruikt om te wonen en een ander deel om te werken, heeft u fiscaal iets meer mogelijkheden.

De woning is splitsbaar

Als uw bedrijf of praktijkdeel in uw woning apart te gebruiken is, is er veel mogelijk. Hierbij is het uitgangspunt: is dit deel apart te verhuren, zonder dat dit direct uw privédeel raakt? Het deel moet dus zelfstandig te gebruiken zijn (eigen ingang en sanitaire voorzieningen). Het deel dat u kunt gebruiken voor uw praktijk mag u dan op de balans van uw onderneming zetten, het wordt verplicht bedrijfsvermogen (bij maatschap, eenmanszaak of VOF).

De kosten verbonden aan het praktijkgedeelte mag u in mindering brengen op de winst. Over het privégedeelte moet u dan het eigenwoningforfait berekenen en is de hypotheekrente aftrekbaar. Bij verkoop van de woning (en het bedrijfsgedeelte) moet u afrekenen. De winst of het verlies over het praktijkgedeelte wordt dan belast resp. is aftrekbaar. U mag (beperkt) afschrijven over het bedrijfsgedeelte en tevens mag u alle aan dit gedeelte te relateren kosten (schilderwerk, tuin) aftrekken.

De woning is niet splitsbaar

Als uw praktijkgedeelte op zolder is gelegen en dus niet splitsbaar is, dan moet u het geheel tot uw privévermogen rekenen. Via een nauwkeurig opgezet advies zou u wellicht de splitsing kunnen maken op basis van werkelijk gebruik. Is het praktijkgedeelte kleiner dan 10%, dan is een keuze niet mogelijk (alles is dan privé). Kiest u ervoor om de woning als bedrijfsvermogen te zien, dan geldt het verhoogde eigenwoningforfait. Bij verkoop van de eigen woning moet u belasting betalen over de boekwinst, resp. is een boekverlies aftrekbaar.

Conclusie

Veelal is bij een splitsbare eigen woning (zeg aparte garage of bijbouw) het voordeligst om deze als bedrijfsvermogen aan te merken. De waardestijgingen lijken de laatste jaren beperkt en u kunt bepaalde kosten (deels) als zakelijke kosten aftrekken van de winst.


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice