Is uw bedrijf nog wel fiscaal & juridisch bij de tijd?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Uw huidige accountant te duur? Bij Belastingtips kan het goedkoper!

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Zakelijk

Deze pagina is aangemaakt op: 21-06-2010 08:44. Laatst gewijzigd op: 18-02-2016 12:04.

Gratis fiscale tips ontvangen?

Vragen

Ondernemer en huwelijkse voorwaarden

De gemiddelde ondernemer is onder huwelijkse voorwaarden getrouwd. Kunnen schuldeisers aan uw huis en bezittingen komen?

Algemeen

Als een schuldeiser geen geduld meer heeft, kan hij het faillissement aanvragen. Let erop dat er minimaal 2 schuldeisers nodig zijn voor de aanvraag van het faillissement. Wordt het faillissement uitgesproken, dan wordt op deze dag ook een curator benoemd. Hij komt veelal dezelfde dag nog bij u op bezoek. Een eigenaar van een maatschap, eenmanszaak of VOF is hoofdelijk aansprakelijk (ook privévermogen) voor de schulden van zijn onderneming. Bij een B.V. gaat alleen de B.V. failliet en kan de DGA privé worden aangesproken, dit kan indien:

  1. de DGA een schuld aan de B.V. heeft;
  2. de DGA door de Belastingdienst aansprakelijk wordt gesteld wegens niet betaalde belastingschulden waarvan de betalingsonmacht niet tijdig is gemeld;
  3. de DGA volgens een schuldeiser of de curator privé aansprakelijk is wegens een onbehoorlijk bestuur.

De positie van de echtgenoot

Op dit moment ben ik steeds vaker betrokken bij faillissementen van ondernemers, soms gehuwd, soms ongehuwd samenwonend. Welke bezittingen blijven buiten de handen van de Belastingdienst of de schuldeiser als er een aansprakelijkheid volgt? Een goede voorbereiding is essentieel. Tot het vermogen van de failliete ondernemer behoort:

  1. alles wat op zijn naam staat;
  2. het vermogen van de partner waarmee de ondernemer in gemeenschap van goederen is gehuwd (of geregistreerd partnerschap heeft);
  3. de inboedelzaken als deze zo in de huwelijkse voorwaarden zijn opgenomen (meestal).

Huwelijkse voorwaarden en ondernemer

Meestal staat in de huwelijkse voorwaarden dat iedere gemeenschap wordt uitgesloten, dit wordt vaak aangevuld met een verrekenbeding. Het overbespaarde inkomen in een jaar wordt met elkaar verrekend. Hierdoor blijft het eigen vermogen van de partner bij hem / haar en kan de partner wel profiteren van de bedrijfswinst (door verrekening). Als er niet is verrekend, kan een schuldeiser of curator hier een kritische blik op werpen.

Privé-eigendommen moeten dus aantoonbaar op naam van de partner staan om buiten het faillissement te blijven. Het woonhuis staat hiertoe vaak op naam van de partner, dit kan ook gelden voor een privé-auto. Het bewijs dat zaken aan de partner toebehoren, kan worden geleverd door een akte, factuur of anderszins. Daarnaast moet de partner ook alle kosten (rente, aflossing en premies) voor zijn / haar rekening nemen. Als de partner geen inkomen heeft, kan hij / zij het huis betalen uit het te verrekenen inkomen. In de huwelijkse voorwaarden moet dan wel staan opgenomen dat de hypotheekrente niet tot de kosten van de huishouding behoort.


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice