Borgstelling DGA aftrekbaar

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
10-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Borgstelling DGA aftrekbaar

Borgstelling aftrekbaar in box 1 of niet?

Regelmatig krijgen wij DGA's op kantoor die zich borg hebben gesteld voor leningen aan het bedrijf (de B.V.). Wat zijn de fiscale gevolgen als een dergelijke borgstelling door de bank wordt uitgeoefend?

Voorbeeld over aftrekbare borgstelling en DGA

De Rabobank heeft in 2004 € 200.000 aan een B.V. geleend. Het geld is gebruikt om een deelneming in het buitenland te kopen. De DGA is voor de financiering hoofdelijk aansprakelijk. De B.V. kon haar verplichtingen niet nakomen en de Rabobank spreekt de DGA in privé aan. Het borgstellingsverlies wordt door de DGA gezien als een negatief TBS-resultaat. De inspecteur weigert de aftrek van dit verlies omdat er sprake is van een onzakelijke lening / debiteurenrisico. De zaak komt bij de rechter.

Fiscale scan van uw prive situatie en uw BV? Uw voordeel is altijd groter dan de kosten

Uitspraak rechters over borgstelling en aftrek

Het Gerechtshof is het niet eens met de inspecteur. De rechter overweegt: "de lening is in 2004 aangegaan met een onafhankelijke derde en op dat moment was nog geen sprake van een onzakelijke lening (Gerechtshof Leeuwarden 8 januari 2014).

De Hoge Raad is het niet met het Gerechtshof eens en verwijst de zaak voor nader onderzoek naar een andere rechter (Hoge Raad 17 oktober 2014 nummer 14.00955).

Voor borgstellingen geldt hetzelfde als voor onzakelijke leningen, zoals dat is bepaald door de Hoge Raad op 17 oktober 2014. De vraag is derhalve in welke hoedanigheid de borg zich aansprakelijk heeft gesteld, in de hoedanigheid als aandeelhouder zijn de verliezen namelijk niet aftrekbaar. Dit zal het geval zijn indien de vennootschap op eigen kracht de lening niet had kunnen ontvangen. Indien de borgstelling wel zakelijk is, dan zal het verlies wel tot uitdrukking kunnen komen in box 1.

Indien de borgstelling als onzakelijk wordt beschouwd, dan zal het verlies niet in aftrek kunnen worden gebracht, echter deze zal wel tot uitdrukking komen in de kapitaalsfeer (derhalve pas bij liquidatie of bij verkoop van de vennootschap).

De vraag die bij hier vorengenoemde kan worden gesteld is in hoeverre de uitlating van het Ministerie van Financiën in MvF 1 december 2008, nr. CPP2008/520M kan worden toegepast waardoor het verlies alsnog in aftrek kan worden gebracht. Ik ben van mening dat een beroep op opgewekt vertrouwen een goede kans van slagen heeft.

Hoge Raad 17 oktober 2014 ECLI NL HR 2014 2984.

Andere interessante artikelen voor ondernemers

Lees ook: Meewerkaftrek 2015 (meewerkbeloning partner)
Lees ook: Kosten sportschool/fitness aftrekbaar


Borgstelling aftrekbaar box 1

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte