Is uw bedrijf nog wel fiscaal & juridisch bij de tijd?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Uw huidige accountant te duur? Bij Belastingtips kan het goedkoper!

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Zakelijk

Deze pagina is aangemaakt op: 11-08-2011 15:12. Laatst gewijzigd op: 02-10-2015 14:14.

Gratis fiscale tips ontvangen?

Vragen

Scooter van de zaak

Een (elektrische) scooter van de zaak is fiscaal erg aantrekkelijk, zowel voor de werknemer als voor de werkgever. In dit artikel een opstelling van de voordelen.

Werkkostenregeling en scooter

Ook onder de werkkostenregeling kan er nog steeds sprake zijn van een scooter van de zaak. De opties zijn

  1. Scooter blijft van werkgever en noodzakelijk voor uw werk: geen fiscale gevolgen
  2. Scooter is van de werknemer en de werkgever betaalt de aankoopsom: vrije ruimte

Toelichting scooter van de zaak

De werkgever koopt een scooter en deze wordt voor stadsritten en woon- / werkverkeer gebruikt door zijn werknemer(s). Voor het privégebruik is de forfaitaire bijtellingsregeling niet van toepassing, deze geldt immers alleen voor de auto van de zaak. Als de scooter enkel wordt gebruikt voor zakelijke ritten en woon- / werkverkeer, wordt er verder fiscaal niets belast bij de werknemer (geen loon).  

Privégebruik scooter van de zaak

Als de werknemer de scooter wel privé gebruikt, moet de werknemer hiervoor een bedrijfseconomische (zakelijke) kilometerprijs aan zijn werkgever vergoeden. Als er geen vergoeding wordt betaald, dan vormt dit deel belast loon waarover loonheffing moet worden ingehouden. Een andere optie is dat de werknemer per kwartaal (of maand) een bedrag aan de werkgever vergoed voor het privégebruik, het bijhouden van een administratie voor de privékilometers is verstandig.

Als de Belastingdienst (de inspecteur) zou stellen dat er sprake is van privégebruik, dan moet hij dit aannemelijk maken. De bewijslast ligt dan dus bij de Belastingdienst. In dit kader is het dus verstandig om een beperkt bedrag als privégebruik aan te geven. De inspecteur moet dan naast het privégebruik ook aannemelijk maken dat de bijdrage voor het privégebruik te laag is, deze hindernis is lastig te nemen.

Scooter van de zaak en gevolgen werkgever

De scooter moet op de balans worden geactiveerd en kunt u - rekening houdende met een restwaarde - in vijf jaar afschrijven. Over de investering krijgt u hoogstwaarschijnlijk investeringsaftrek (maximaal 28%, cijfer 2015). Bij de aankoop van een elektroscooter krijgt u ook nog een extra aftrek (milieu-investeringsaftrek) van zo'n 14% (over 50% van de aanschafwaarde). Doordat de elektrische scooter een milieu-investering is, kunt u deze ook sneller afschrijven, het eerste jaar zelfs tot 75%. U moet de investering dan wel aanmelden bij de Belastingdienst.


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Scooter van de zaak - Belastingtips.nl

5 van 5 op basis van 1 beoordelingen - 1 gebruikersrecensies.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice