Is uw bedrijf nog wel fiscaal & juridisch bij de tijd?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Accountant tegen een vast tarief per maand? Dat is mogelijk bij Belastingtips.nl

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Advies

Deze pagina is aangemaakt op: 13-09-2011 06:53. Laatst gewijzigd op: 09-12-2014 13:05.

Download gratis onze App

Gratis fiscale tips ontvangen?

Adviesgesprek

Persoonlijk contact
Eerlijk advies
Ervaren fiscalisten
Gratis adviesgesprek

088-0270027
8:30-17:00, werkdagen

Recht op AOW na emigratie

Als u emigreert, behoudt u nog gewoon recht op uw AOW. Vanaf uw emigratie stopt de opbouw en hiervoor kunt u zich vrijwillig verzekeren. Ook al bent u jaren geleden geëmigreerd, dan nog heeft u soms rechten in Nederland. Het kan per land verschillen wie er zal heffen over de AOW (óf Nederland, óf uw woonland).

Bonus AOW bij jonge partner

Als u vóór 2015 recht krijgt op een AOW-uitkering (dus 65 wordt), heeft u wellicht ook nog recht op een bonus (toeslag) vanwege een jonge partner. Dit geldt ook als uw partner nog nooit in Nederland heeft gewoond of in Nederland is geweest.

Recht op AOW-uitkering

De AOW is feitelijk een pensioen dat wordt opgebouwd door de Nederlandse staat. Het pensioen wordt opgebouwd als u in Nederland woont. Vanaf uw 15de verjaardag begint u met opbouwen van uw AOW. De opbouw is 2% per jaar, het duurt dus 50 jaar voordat u voor 100% recht hebt op een volledige AOW. Als u uit Nederland vertrekt, kunt u ervoor kiezen om uw AOW-opbouw vrijwillig voort te zetten. Meestal is dit niet zinvol. Als u op uw 40ste naar Spanje emigreert en 65 wordt, heeft u dus recht op 25 x 2% = 50% van uw AOW. Veel mensen vergeten dit.

Er zijn verschillende soorten AOW

  1. AOW voor alleenstaanden;
  2. AOW voor gehuwden;
  3. AOW voor alleenstaanden met minderjarige kinderen.

Mensen die geëmigreerd zijn, krijgen een percentage van de AOW voor gehuwden. Oke, dit is het laagste bedrag, maar dan toch. Als Nederland met uw woonland afspraken heeft gemaakt omtrent gegevensuitwisseling en controle komt u (soms) in aanmerking voor een hogere uitkering (voor alleenstaanden, mits u geen partner heeft). Of u voor een hogere uitkering in aanmerking komt, staat in de Wet op de Exportbeperking van uitkeringen, zoek in google op "wet BEU".

Buitenlandse partner

Stel, u bent geëmigreerd naar Spanje en gaat met pensioen. Uw partner is Spaanse en is 40 jaar, zij heeft nooit in Nederland gewoond of gewerkt. Uw partner kan nog 25 jaar verzekerd zijn in Nederland voor haar AOW (theorie). De toeslag voor uw partner bedraagt dan 25 x 2% = 50% (van de gehuwden AOW). Dit percentage wordt op een moment (als u 65 wordt) vastgesteld en zal dan niet meer worden aangepast. Dit is vreemd en onjuist, maar zo is de wet, doe er uw voordeel mee. Als uw partner 65 wordt, stopt de toeslag. Ook bij uw overlijden stopt de toeslag.

Belastingheffing over AOW

De belastingheffing zal in principe in het woonland plaatsvinden. Omdat dit een uitkering is inzake een zogenaamd overheidspensioen wordt de heffingsbevoegdheid vaak toegewezen aan Nederland. Dit kan per land verschillen.


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Recht op AOW na emigratie - Belastingtips.nl

5 van 5 op basis van 2 beoordelingen - 2 gebruikersrecensies.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice