Is uw bedrijf nog wel fiscaal & juridisch bij de tijd?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Accountant tegen een vast tarief per maand? Dat is mogelijk bij Belastingtips.nl

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Advies

Deze pagina is aangemaakt op: 16-03-2011 20:13. Laatst gewijzigd op: 09-12-2014 13:05.

Download gratis onze App

Gratis fiscale tips ontvangen?

Adviesgesprek

Persoonlijk contact
Eerlijk advies
Ervaren fiscalisten
Gratis adviesgesprek

088-0270027
8:30-17:00, werkdagen

Spanje belastingparadijs

Veel Nederlanders emigreren naar Spanje, het is er lekker warm en het leven is er goedkoop. De prijzen van woningen zijn sinds 2009 substantieel gedaald. Het belastingstelsel lijkt op het stelsel in Nederland, zoals dit heeft gegolden tot en met 2000.

  1. Inkomstenbelasting in Spanje: tarief tussen de 14% en 43%, voor bepaalde groepen zijn speciale regelingen.
  2. Vermogensbelasting over rendement op vermogen in Spanje: 21% per jaar.
  3. Vermogensbelasting over waarde, beperkt tot nihil.
  4. Omzetbelasting in Spanje: 16%.
  5. Vennootschapsbelasting in Spanje: 30%.
  6. Overdrachtsbelasting in Spanje: gemiddeld 7%.
  7. Erfbelasting: voor vermogen in Spanje 7% tot 70%, structuren om heffing te voorkomen zijn mogelijk (Nederland zal de eerste 10 jaar na vertrek heffen). 
  8. Overige belastingen: belasting over verkoopwinst van woningen of vakantiewoningen.

Belastingtip Spanje

De belastingheffing over lijfrenten uit Nederland kan in Spanje soms zeer laag zijn. Deskundige advisering hierover is van belang.

Daarnaast kent Spanje een speciaal tarief voor mensen die in Spanje gaan wonen en werken, de zogenaamde Beckham-regeling. Het tarief bedraagt dan 24%. Ook inkomsten uit uw beleggingen worden vrijgesteld van belastingheffing. De regeling geldt voor maximaal 6 jaar. Als u meer dan € 600.000 zou verdienen, is de Beckham-regeling (sinds 2009) minder gunstig, over het meerdere moet u dan 43% betalen.

Speciale regeling nieuwbouw woning

Er geldt in Spanje een speciale regeling voor nieuw te bouwen woningen. De regeling is ingevoerd in augustus 2011 en eindigt per 1 januari 2012. De omzetbelasting op nieuw te bouwen woningen bedraagt in die periode 4%. Gezien het grote aantal te koop staande woningen, verwacht men niet veel van deze maatregel. Wat er ook van is, het kan een aardige besparing opleveren. Bij nieuwbouwwoningen moet de projectontwikkelaar een vergunning  ('Licencia de Primera Ocupación) voor u aanvragen, op grond van deze vergunning mag u in de woning wonen. De gemeente moet de vergunning afgeven, maar hierin schuilt altijd een risico. Veel eigenaren van woningen hebben een dergelijke vergunning niet ontvangen.

Hypotheek op woning in Spanje

Als u een tweede woning in Spanje koopt, krijgt u een maximale hypotheek van 60% tot 70% van de koopsom (mits deze gelijk is aan de taxatiewaarde). De Spaanse banken werken iets anders dan de Nederlandse; ze kijken naar uw inkomen, uw vermogen, maar ook naar overige uitgaven en inkomstenstroom. Op basis hiervan krijgt u een score via een soort goocheltruc (in ingewikkelde formule). Ruwweg kunt stellen dat u 50% van de koopsom als eigen middelen moet inbrengen (namelijk 40% en de kosten koper, ad ongeveer 11%). In sommige gevallen kunt u de hypotheek die op de woning is gevestigd overnemen, overleg dit met de bank. 

Mensen die in Spanje wonen, kunnen een hypotheek krijgen van 70% tot 90%. Ook hier wordt er naar alle facetten van uw inkomen en vermogen gekeken.

Belastingverdrag met Spanje

Nederland heeft met Spanje een belastingverdrag gesloten, dit kunt u hier raadplegen.

Contactpersoon

Een specialist in Nederland over een emigratie naar Spanje is de heer Joris Elfrink, verbonden aan het kantoor Jongbloed Fiscaal Juristen.


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice