Een goede voorbereiding voor de opvolging is voor het bedrijf van essentieel belang.
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Accountant tegen een vast tarief per maand? Dat is mogelijk bij Belastingtips.nl

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Advies

Deze pagina is aangemaakt op: 21-04-2010 22:00. Laatst gewijzigd op: 09-12-2014 13:05.

Download gratis onze App

Gratis fiscale tips ontvangen?

Adviesgesprek

Persoonlijk contact
Eerlijk advies
Ervaren fiscalisten
Gratis adviesgesprek

088-0270027
8:30-17:00, werkdagen

Holdingstructuur

De holdingstructuur wordt in de praktijk vaak toegepast. Vroeger stelden notarissen: "één B.V. is geen B.V." De holdingstructuur, wat is dit eigenlijk?

Vertrekpunt

U kiest vanaf het begin van uw ondernemerschap of tijdens deze rit voor een B.V. In mijn praktijk komt dit regelmatig voor. U kunt zonder belastingheffing van uw eenmanszaak, VOF of maatschap de overgang naar uw B.V. handen en voeten geven. De overgang kost, inclusief notariskosten voor een holdingstructuur, advies, afstemming Belastingdienst / accountant, diverse overeenkomsten, ongeveer € 4.000. De holding is een B.V. die door u als eigenaar wordt opgericht. De holding B.V. richt dan vervolgens de werkmaatschappij B.V. op.

Voordelen holdingstructuur

De voordelen voor een holdingstructuur zijn evident, deze zijn:

  1. Verkoop: als de holding B.V. de werkmaatschappij B.V. verkoopt, kan dit zonder belastingheffing plaatsvinden, dit op grond van de deelnemingsvrijstelling. Als u de aandelen in privé zou houden, moet u direct 25% belastingheffing in box 2 betalen.
  2. Spreiding risico: uw onderneming wordt uitgeoefend in de werkmaatschappij B.V. Het geld dat u hebt verdiend wordt vervolgens zonder belastingheffing overgeboekt naar de holding B.V. Als uw werkmaatschappij B.V. aansprakelijk wordt gesteld of failliet gaat, is uw geld in de holding B.V. meestal veilig. Daarnaast is uw privévermogen afgescheiden van uw bedrijfsvermogen.
  3. Tariefsvoordeel: bij winsten binnen het concern die hoger zijn dan € 200.000 kunt u een tariefsvoordeel behalen. Tot € 200.000 winst per B.V. is het tarief 20%, en daarboven 25,5%. U moet dan geen fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting aangaan tussen de holding B.V. en de werkmaatschappij B.V.
  4. Management B.V.: meestal bent u in dienstbetrekking bij uw holding B.V. en wordt u op grond van een managementovereenkomst verhuurd aan de werkmaatschappij B.V. Tevens wordt dan het pensioen in de holding B.V. ondergebracht, het risico van vooroverlijden wordt veelal herverzekerd. Bij meerdere DGA's is dit ook praktisch omdat dan elke directeur een vaste beloning kan krijgen en vanuit deze beloning zelf kan bepalen hoe hij de management fee wil gebruiken (hoog salaris, kleine auto en goed pensioen, of anders).

Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice