Procedure tegen de belastingdienst?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 >
Accountant tegen een vast tarief per maand? Dat is mogelijk bij Belastingtips.nl

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Advies

Deze pagina is aangemaakt op: 20-04-2010 10:44. Laatst gewijzigd op: 29-12-2014 09:09.

Download gratis onze App

Gratis fiscale tips ontvangen?

Adviesgesprek

Persoonlijk contact
Eerlijk advies
Ervaren fiscalisten
Gratis adviesgesprek

088-0270027
8:30-17:00, werkdagen

Formeel belastingrecht

Als u het niet eens bent met de Belastingdienst, kunt u in bezwaar of beroep komen. Voor de formele kant zijn er met name de algemene wet bestuursrecht (AWB) en de algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR). De AWB gaat met name over de rechtsbescherming van u, en de AWR over de rechten van de Belastingdienst.

Bezwaar

Als u het niet eens bent met een aanslag inkomstenbelasting, kunt u altijd nog tegen deze beslissing in bezwaar. Dit moet binnen 6 weken na dagtekening van de aanslag. Als u dit later zou indienen bent u, zoals men dit noemt, niet ontvankelijk. U kunt dan nog wel proberen om de inspecteur te vragen ambtshalve aan uw bezwaren tegemoet te komen.

U moet het bezwaarschrift schriftelijk indienen, maar via de internetsite van de Belastingdienst kan het ook digitaal. Dit kan enkel via het beveiligde gedeelte (veelal ondernemers). De Belastingdienst weigert nu nog een bezwaar via de fax of mail. Niet meer van deze tijd, maar het is zo.

Het bezwaarschrift moet u indienen bij de Belastingdienst die de aanslag heeft uitgereikt. Bij een bezwaar krijgt u meestal ook uitstel van betaling. Uitstel wordt enkel verleend voor het deel waarover u van mening verschilt met de Belastingdienst. Als een bezwaarschrift naar een verkeerde persoon of eenheid wordt gestuurd, dan moet deze persoon / eenheid uw bezwaarschrift binnen 14 dagen doorsturen.

Beroep

Het kan zijn dat u er in de bezwaarfase uitkomt. Is dit niet zo, dan moet u naar de rechter. U komt dan in beroep. Dit beroep moet u instellen bij de rechtbank. Op de uitspraak op uw bezwaarschrift staat bij welke rechtbank dit zou moeten. Tegen de uitspraak van de rechtbank kunt u nog in hoger beroep bij het Gerechtshof. Bent u het ook hier niet mee eens, dan kunt u voor een cassatieprocedure naar de Hoge Raad.

Download

Voorbeeld bezwaarschrift.


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice