Procedure tegen de belastingdienst?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Accountant tegen een vast tarief per maand? Dat is mogelijk bij Belastingtips.nl

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Advies

Deze pagina is aangemaakt op: 01-11-2011 10:53. Laatst gewijzigd op: 17-02-2016 15:01.

Download gratis onze App

Gratis fiscale tips ontvangen?

Adviesgesprek

Persoonlijk contact
Eerlijk advies
Ervaren fiscalisten
Gratis adviesgesprek

088-0270027
8:30-17:00, werkdagen

Heffingsrente wordt belastingrente

In 2012 komt er een nieuwe renteregeling bij de Belastingdienst. De huidige invorderingsrente en heffingsrente worden anders in 2012. De heffingsrente krijgt een nieuwe naam, dit wordt "belastingrente". Het rentepercentage wordt gelijk aan de wetttelijke rente (voor niet-handelstransacties). Deze rente staat nu op 4%.

Wanneer heffingsrente / belastingrente?

U bent deze rente verschuldigd als u te weinig belasting heeft betaald over een periode die al achter u ligt. U krijgt deze belastingrente vergoed als u meer belasting heeft betaald dan u zou moeten betalen.

Sparen bij de Belastingdienst wordt vanaf 2012 minder gunstig. Er wordt vanaf 2012 enkel rente vergoed als de Belastingdienst te laat is met uitbetalen van een teruggaaf of simpelweg te lang doet over de afhandeling. In andere gevallen wordt er geen belastingrente vergoed. De Belastingdienst heeft in de regel 13 weken de tijd om uw aangifte af te ronden, in andere gevallen is de periode 6 maanden. U moet veelal een verzoek indienen bij de Belastingdienst om de aanslag terug te betalen.

Let er dus op dat u vooraf uw belastingen (met name Vennootschapsbelasting en Inkomstenbelasting) juist heeft vastgesteld.

Vanaf wanneer belastingrente?

De regeling gaat in per 1 januari 2013 en zal gelden voor belastingtijdvakken die in 2012 zijn begonnen. Voor de erfbelasting gaat de nieuwe regeling in voor belastingschulden die bestaan op 1 januari 2013.

Conclusie belastingrente

U kunt de rentetikker zelf beter in de hand houden door tijdig - via de juiste formulieren - te verzoeken om een belastingteruggave. Tevens kunt u rentebetalingen voorkomen door tijdig (binnen 3 maanden na afloop belastingjaar) om een voorlopige aanslag te vragen dan wel aangifte te doen. De Belastingdienst zal door deze nieuwe regeling minder snel rente vergoeden. Bij een procedure wordt er geen belastingrente vergoed (als de procedure wordt gewonnen).


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice