Is uw bedrijf nog wel fiscaal & juridisch bij de tijd?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Accountant tegen een vast tarief per maand? Dat is mogelijk bij Belastingtips.nl

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Advies

Deze pagina is aangemaakt op: 22-08-2010 10:53. Laatst gewijzigd op: 21-02-2016 20:58.

Download gratis onze App

Gratis fiscale tips ontvangen?

Adviesgesprek

Persoonlijk contact
Eerlijk advies
Ervaren fiscalisten
Gratis adviesgesprek

088-0270027
8:30-17:00, werkdagen

Medicus en pensioenopbouw

De medicus is vaak een IB-ondernemer. Als u in de vorm van een B.V. uw bedrijf heeft uitgeoefend, kijk dan hier. U kunt op een aantal manieren pensioen opbouwen:

  1. fiscale oudedagsreserve;
  2. lijfrente;
  3. banksparen;
  4. box 3 (sparen, beleggen of investeren in bedrijfspand).

Fiscale oudedagsreserve

Mits u 1.225 uur per jaar aan uw onderneming besteed, kunt u gebruik maken van de fiscale oudedagsreserve (FOR). De huisarts of specialist (medicus) mag dan binnen zijn eigen onderneming pensioen opbouwen. Voordeel is dat u geen geld aan een derde hoeft te betalen en wel een aftrekpost geniet. Nadeel is dat u het pensioen binnen de risico's van uw bedrijf heeft ondergebracht en rekening moet houden met toekomstige belastingheffing, dit geld moet beschikbaar zijn. Maximaal kunt u jaarlijks zo'n € 12.000 doteren (bij een winst van ongeveer € 100.000). Over het meerdere kunt u als medicus geen FOR opbouwen.

Tip: de FOR wordt verminderd met de door uw bedrijf betaalde pensioenpremies.

Lijfrente 

Een lijfrente wordt extern opgebouwd bij een erkende verzekeraar. Bij een winst van € 100.000 mag u (via de jaarruimte) ongeveer € 15.000 aan lijfrentepremie storten. Eventueel kunt u nog meer opbouwen via de de reserveringsruimte, vraag hiervoor uw verzekeringsadviseur of bank. Via de reserveringsruimte kunt u feitelijk 7 jaar terug met de pensioenopbouw van u als medicus. De maximale dotatie bedraagt zo'n € 7.000, bij 55-plussers zelfs € 12.000.

Banksparen

Banksparen werkt ongeveer gelijk aan de lijfrente. De kosten bij banksparen zijn echter veelal lager. Sinds 2008 kunt u als medicus kiezen tussen de traditionele lijfrente bij een verzekeraar, maar ook voor een spaarrekening bij een bank. De kosten zijn lager en beide betalingen zijn aftrekbaar in box 1. Banksparen is geen verzekering, dit heeft tot gevolg dat het risico van vroeg overlijden (nabestaandenpensioen) niet is gedekt. Ook krijgt u geen levenslang pensioen, er wordt betaald totdat de bankrekening op is. De bankrekening blijft bij een faillissement meestal buiten schot. De bankrekening behoort namelijk tot het privépensioen of vermogen van de medicus.

Box 3 investeren

De opbouw voor de oude dag loopt meestal via box 1, dit wil zeggen dat de opbouw aftrekbaar is en de uitkering belast. U kunt ook gewoon geld op een spaarrekening zetten of investeren in aandelen of een onroerend goed. Meestal is een combinatie van beide mogelijkheden het beste, u kunt hierdoor uw risico's spreiden en uiteindelijk genieten van een goed pensioen.


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice