Is uw bedrijf nog wel fiscaal & juridisch bij de tijd?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Accountant tegen een vast tarief per maand? Dat is mogelijk bij Belastingtips.nl

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Advies

Deze pagina is aangemaakt op: 01-05-2010 09:35. Laatst gewijzigd op: 09-12-2014 13:05.

Download gratis onze App

Gratis fiscale tips ontvangen?

Adviesgesprek

Persoonlijk contact
Eerlijk advies
Ervaren fiscalisten
Gratis adviesgesprek

088-0270027
8:30-17:00, werkdagen

Bedrijfspand verhuren aan zoon

Als een vader een bedrijfspand verhuurt aan het bedrijf van zijn zoon, is er sprake van een ongebruikelijke terbeschikkingstelling. Als u een bedrijfspand verhuurt aan uw meerderjarige zoon, vallen de inkomsten in box 3 (huur onbelast en rente / kosten niet aftrekbaar). Als uw zoon of dochter minderjarig is, vallen de inkomsten / uitgaven echter in box 1 (huur belast en rente / kosten aftrekbaar). In beide gevallen kunt u de verhuur met omzetbelasting laten plaatsvinden.

TBS-regeling

De terbeschikkingstelllingsregeling (TBS-regeling) is van toepassing als een directeur - grootaandeelhouder (DGA) een bedrijfspand verhuurt aan zijn eigen B.V. De inkomsten (huur) worden dan (progressief) belast in box 1, de kosten zijn dan ook aftrekbaar (denk hierbij aan de hypotheekrente en onderhoudskosten).

Verbonden personen en TBS-regeling

Als de DGA het bedrijfspand niet verhuurt aan zijn eigen B.V. maar aan de onderneming (eenmanszaak / VOF / B.V.) van zijn minderjarige zoon of dochter, is de TBS-regeling ook van toepassing. Ook de verhuur aan de partner van de DGA valt onder deze regeling, ook dan speelt de TBS-regeling.

Er is ook nog een bepaling over ongebruikelijke situaties. Als er sprake is van een in het maatschappelijk verkeer ongebruikelijk terbeschikkingstelling, dan wordt de kring met verbonden personen ruimer. Het gaat dan om bloedverwanten en aanverwanten in de rechte lijn, hier valt dan ook de meerderjarige zoon van de DGA onder.

Wat is een ongebruikelijke terbeschikkingstelling?

Van een ongebruikelijke terbeschikking stelling is sprake indien:

  1. de terbeschikkingstelling in het algemeen of maatschappelijk bezien ongebruikelijk is;
  2. de overeengekomen voorwaarden niet zakelijk zijn.

Bij een onzakelijke huur kan dus sprake zijn van verhuur in box 1 in plaats van box 3.


Stel u leent geld aan het bedrijf van uw meerderjarige zoon. De lening en rente inkomsten vallen dan in box 3. Uw zoon gaat failliet en hiermee bent u uw geld kwijt. Als er sprake is van een ongebruikelijke ter beschikking stelling (geen zakelijke voorwaarden) is de vordering wellicht nog aftrekbaar in box 1. Over dit onderwerp zijn in 2009/2010 diverse uitspraken van rechters geweest, neem dus voor een uitwerking hiervan contact op met een fiscaal jurist of belastingadviseur.

Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice