Is uw bedrijf nog wel fiscaal & juridisch bij de tijd?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Accountant tegen een vast tarief per maand? Dat is mogelijk bij Belastingtips.nl

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Advies

Deze pagina is aangemaakt op: 28-03-2010 09:48. Laatst gewijzigd op: 09-12-2014 13:05.

Download gratis onze App

Gratis fiscale tips ontvangen?

Adviesgesprek

Persoonlijk contact
Eerlijk advies
Ervaren fiscalisten
Gratis adviesgesprek

088-0270027
8:30-17:00, werkdagen

Vakantiewoning en belastingen

Waardering vakantiewoning

Hoe waardeer ik een tweede woning?

Heeft u een vakantiewoning of tweede woning in Nederland? Tot en met 2009 moest u deze woning waarderen op de waarde in het economische verkeer. Vanaf 2010 moet u voor de waardering in box 3 uitgaan van de - veelal lagere - WOZ-waarde. Dit mag alleen als u de woning in 2010 ook in belangrijke mate zelf gebruikt, dit wil zeggen gedurende tenminste 30% van het jaar.

Lagere waarde bij verbod permanente bewoning

De rechter heeft in 2010 bepaald dat de WOZ-waarde lager moet zijn als u niet permanent in de woning mag wonen. Dit is volgens de rechter een waardedrukkend effect. Maak dus bezwaar tegen de WOZ-beschikking, deze zult u in januari of februari ontvangen (bezwaar binnen 6 weken).

Tweede woning in buitenland

Deze moet u nog steeds waarderen tegen de waarde in het economische verkeer. Vergeet in dit geval niet een voorkoming inzake dubbele belasting aan te vragen, per saldo is deze woning namelijk belast in het buitenland en in Nederland vrijgesteld.

Omzetbelasting en verhuur vakantiewoning

Een privé verhuurder van een vakantiewoning kan ondernemer zijn voor de omzetbelasting. In de basis is verhuur vrijgesteld van omzetbelasting. Er geldt een uitzondering voor de verhuur binnen een hotel of vakantiebedrijf aan personen die daar kort verblijven (voor de liefhebber, artikel 11 lid 1 letter b Wet Omzetbelasting). U moet zich dan wel als ondernemer voor de omzetbelasting aanmelden bij de Belastingdienst. Lees ook dit artikel over onroerende zaken en de omzetbelasting.

Belastingtip omzetbelasting vakantiewoning

Voordeel is dat u 21% omzetbelasting op de aankoop terugkrijgt en dat u over de verhuur slechts 6% omzetbelasting hoeft af te dragen. Ook de omzetbelasting op de exploitatie en het onderhoud kan worden teruggevraagd. Gedurende 10 jaar geldt dan een herzieningsregeling, na afloop van deze periode kunt u de vakantiewoning zonder BTW verkopen.

Verhuur via een verhuurorganisatie voorkomt meestal problemen met het terugbetalen van omzetbelasting. U moet dit wel afstemmen met de verhuurorganisatie. U moet zelf ook BTW betalen als u de woning wilt gebruiken / huren.


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice