Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
7 + 5 =

Woning voor kinderen

Een eerste huis kopen is voor veel jonge mensen niet meer te betalen. Bij een woning van € 150.000 heb je eigenlijk al een inkomen nodig van € 35.000 per jaar, dit is niet voor iedereen weggelegd. Het is daarom niet vreemd dat sommige ouders hun kinderen willen helpen bij de stap naar een eigen huis. Geldverstrekkers spelen in op deze behoefte, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Daarnaast moet u rekening houden met fiscale wetgeving en risico's.

Als u uw kind wilt helpen bij de aankoop van een eigen woning, is er een aantal opties:

  1. U stelt zich borg voor zijn of haar hypotheek.
  2. U leent uw kind een geldbedrag voor de aankoop (of deels).
  3. U schenkt uw kind een geldbedrag voor de aankoop (of deels).

Borgstelling

Dit kan doordat u een hypotheek op uw eigen woning neemt of door het meetekenen voor de hypotheek van uw kind. Door het meetekenen worden de ouders hoofdelijk aansprakelijk voor de schuld, geen goede optie dus. De ouders kunnen in financiële problemen komen als het kind de hypotheekrente niet meer kan of wil betalen. Goede voorlichting door een adviseur (niet de bank die de hypotheek verstrekt) is noodzaak.

Geld lenen

Als de ouders zelf geld aan het kind lenen, kan er fiscaal creatief worden gehandeld binnen een bandbreedte. De rente is voor de ouders onbelast (box 3) en bij het kind aftrekbaar. Daarnaast kan er een afsluitprovisie worden gevraagd die ook onbelast kan worden ontvangen door de ouders (en bij het kind aftrekbaar is). Daarnaast kunnen de ouders overwegen om de renteontvangst te combineren met een schenking. Hierbij wordt belastingvrij een bedrag aan kinderen geschonken (maximaal € 4.700 per jaar). Goed advies is hierbij absoluut noodzakelijk.

Belastingtip 1

Let erop dat bij overlijden van de ouders de vordering aan het kind kan vererven, waarmee de schuld en de vordering samenkomen en dus zou kunnen verdwijnen. Dit zorgt er dan voor dat er geen lening meer is en dat de bijleenregeling ongunstig wordt beïnvloed. Het zou dan verstandig zijn om voor het overlijden de schuld bij een bank onder te brengen.  

Schenking aan uw kind

Als u over spaargeld beschikt of uw woning geheel vrij van hypotheek heeft, kunt u overwegen om het geld voor de aankoop van de woning aan uw kind te schenken. Fiscaal een slechte optie. De benodigde hypotheek is door de schenking lager, dit is prettig voor uw kind. De toekomstige renteaftek wordt echter door de bijleenregeling drastisch ingeperkt. Verkoopt uw kind over een paar jaar zijn of haar woning, dan wordt de overwaarde bepaald door de waarde van de woning te verminderen met de hypotheekschuld.

Belastingtip 2

Kijkt u eens of u uw kind kunt helpen waarbij ook gebruik wordt gemaakt van de koopsubsidieregeling van de overheid. Dit kan soms een substantiële maandelijkse bijdrage opleveren.

Downloads

Leningsovereenkomst ouders met kinderen.

Positieve / negatieve hypotheekverklaring.


meer informatie over Woning voor kinderen

Samengevat:

>
>
>
>