Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam *
Bedrijfsnaam
Telefoon *
7 + 1 =

Trouwen of samenwonen

Wij krijgen veel vragen van mensen die gaan samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap (die laatste twee zijn juridisch gezien hetzelfde) wensen aan te gaan. Veelal maakt men een keuze om te trouwen op gevoel. Maar wat als u uw liefde niet op de een of andere manier juridisch heeft bekrachtigd?

De wet heeft veel dingen al voor u geregeld. Sommige regelingen sluiten echter niet aan bij uw eigen wensen en soms is het verstandig om onderlinge afspraken te maken in een samenlevingsovereenkomst of huwelijkse voorwaarden en een testament over bijvoorbeeld:

  1. eigen woning;
  2. kinderen (bewind, voogdij);
  3. bijdrage huishouding;
  4. verdeling vermogen.

Trouwen of samenwonen fiscaal

Het maakt fiscaal niet veel uit of u gaat samenwonen of trouwen. U moet dan wel beiden op hetzelfde adres staan ingeschreven en een samenlevingscontract opstellen. Belangrijke verschillen zijn wel:

  1. bij samenwonen moet u een testament opstellen, u erft niet van rechtswege;
  2. erkenning kinderen moet via de rechter; 
  3. gemeenschappelijk vermogen goed regelen en afstemmen;
  4. voor het recht op nabestaandenpensioen bij samenwoners is een samenlevingsovereenkomst nodig.

Regel het goed en bezoek een notaris

Een huwelijk voorbereiden kost veel tijd en geld, samenwonen is een stuk eenvoudiger. In beide gevallen is het wel verstandig om een notaris te bezoeken voordat u gaat samenwonen of trouwen.

Wijzigingen in 2012

In 2012 is het huwelijksgoederenrecht aangepast. Sinds 2012 is het ook eenvoudiger om bestaande huwelijkse voorwaarden aan te passen. De rechter komt er niet meer aan te pas, de notaris kan het zelf regelen. Laat u zich goed informeren door een notaris of fiscalist.


meer informatie over Trouwen of samenwonen

Samengevat:

>
>
>
>