Arbeidsongeschiktheidsverzekering en ondernemer

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
27-10-2014
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Arbeidsongeschiktheidsverzekering en ondernemer

Premies die een ZZP'er of ondernemer heeft betaald voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn aftrekbaar in zijn aangifte Inkomstenbelasting. Hiermee krijgt u ongeveer 30 tot 50% van uw premies terug via de Belastingdienst. Ook voor werknemers is de betaalde premie aftrekbaar.

Als uw B.V. de premie heeft betaald en dus de verzekering heeft afgesloten, dan mag de B.V. de betaalde premie in mindering brengen op haar winst.

Belastingtip

AOV-premies die worden betaald aan een buitenlandse verzekeraar zijn, volgende het Gerechtshof  Den Bosch d.d. 3 april 2009 en het arrest van de Hoge Raad op 22 oktober 2010, gewoon aftrekbaar. Een verzekering bij een buitenlandse AOV-verzekeraar is vaak veel goedkoper dan in Nederland, gaat u dus eens shoppen over de grens.

Uw Nederlandse tussenpersoon krijgt een redelijke provisie van de verzekeraar, bij buitenlandse verzekeraars is dit niet automatisch zo en vaak gebeurt dit überhaupt niet. De vergoeding die uw tussenpersoon van de verzekeraar krijgt, bedraagt € 100, maximaal € 1.000 per jaar, aldus het onderzoek van de AFM.

De premie voor een buitenlandse AOV-verzekering kan zomaar 20 tot 30% lager zijn.

Bron

Hoge Raad 22 oktober 2010 inzake premies AOV aan buitenlandse verzekeraar.

AFM onderzoek en kamervragen.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte