Zakelijk Prive Modellen Fiscale adviesdossiers

Stel hier uw vraag!

Volledige naam
Bedrijfsnaam
Telefoon

We bellen u binnen 5 dagen op om de werkwijze nader toe te lichten. Geheel vrijblijvend!

Arbeidsongeschiktheidsverzekering en ondernemer

Premies die een ZZP'er of ondernemer heeft betaald voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn aftrekbaar in zijn aangifte Inkomstenbelasting. Hiermee krijgt u ongeveer 30 tot 50% van uw premies terug via de Belastingdienst. Ook voor werknemers is de betaalde premie aftrekbaar.

Als uw B.V. de premie heeft betaald en dus de verzekering heeft afgesloten, dan mag de B.V. de betaalde premie in mindering brengen op haar winst.

Belastingtip

AOV-premies die worden betaald aan een buitenlandse verzekeraar zijn, volgende het Gerechtshof  Den Bosch d.d. 3 april 2009 en het arrest van de Hoge Raad op 22 oktober 2010, gewoon aftrekbaar. Een verzekering bij een buitenlandse AOV-verzekeraar is vaak veel goedkoper dan in Nederland, gaat u dus eens shoppen over de grens.

Uw Nederlandse tussenpersoon krijgt een redelijke provisie van de verzekeraar, bij buitenlandse verzekeraars is dit niet automatisch zo en vaak gebeurt dit überhaupt niet. De vergoeding die uw tussenpersoon van de verzekeraar krijgt, bedraagt € 100, maximaal € 1.000 per jaar, aldus het onderzoek van de AFM.

De premie voor een buitenlandse AOV-verzekering kan zomaar 20 tot 30% lager zijn.

Bron

Hoge Raad 22 oktober 2010 inzake premies AOV aan buitenlandse verzekeraar.

AFM onderzoek en kamervragen.


meer informatie over Arbeidsongeschiktheidsverzekering en ondernemer

Samengevat:

>
>
>
>