Op zoek naar belastingbesparingen binnen uw bedrijf?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Ook zo ontevreden over uw accountant? Wellicht is veranderen van accountant een idee?

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Prive

Deze pagina is aangemaakt op: 28-03-2010 18:34. Laatst gewijzigd op: 01-04-2016 19:19.

Download gratis onze App

Gratis fiscale tips ontvangen?

Kapitaalverzekering en eigen woning

Een aantal aflossingsvrije hypotheekvormen kennen een koppeling met een kapitaalverzekering, de Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) of met een spaarrekening, de Spaarrekening Eigen Woning (SEW). Voorbeelden hiervan zijn:

  • de levenhypotheek;
  • de (bank)spaarhypotheek;
  • de hybride hypotheek.

Essentie van de regeling

U betaalt minimaal 15 tot 20 jaar premie/inleg voor een KEW/SEW. Tijdens de opbouw hoeft u de waarde niet in box 3 aan te geven. De uitkering moet u gebruiken voor de aflossing van uw hypotheek. Op de uitkering is een vrijstelling van toepassing. Het bedrag daarboven is belast in box 1. De vrijstelling bedraagt bij minimaal 15 jaar premiebetaling € 36.600. Bij minimaal 20 jaar premiebetaling bedraagt de vrijstelling op dit moment (2015) € 161.500. Deze vrijstellingen wordt jaarlijks verhoogd. De genoemde vrijstellingen gelden per belastingplichtige. Voor fiscale partners geldt dus een totale vrijstelling van € 73.200, respectievelijk € 323.000. 

Situatie sinds 2013

Vanaf 2013 mogen er geen aflossingsvrije hypotheken meer afgesloten worden. Dit heeft tot gevolg dat er voor nieuwe hypotheken ook geen dergelijke spaar of verzekeringsproducten meer noodzakelijk zijn. Er kan dus geen KEW of SEW meer afgesloten worden. Heeft u al een KEW of SEW, dan verandert er verder niets. De fiscale regels blijven hetzelfde en ook de jaarlijkse indexatie van de vrijstellingen blijft gewoon doorgaan. 

Voorwaarden KEW/SEW

De voorwaarden voor een KEW/SEW zijn redelijk uitgebreid:
  • afsluiten bij een erkende bank of verzekeraar;
  • minimaal 15 of 20 jaar premie betalen, zonder onderbreking (tenzij eerder overlijden), hoogste premie mag maximaal 10 keer de laagste premie zijn;
  • de verzekering keert ineens bij leven of overlijden uit aan de verzekeringnemer of diens partner / huisgenoot;
  • polis moet bepalen dat de uitkering wordt gebruikt voor de aflossing van de hypotheek op de eigen woning, deze woning moet ook in polis staan.


Financiele tip

Creatieve adviseurs komen vaak met een zogenaamde hoog/laag structuur. Hierbij betaalt u de eerste jaren een hoge premie en daarna een lage premie. Hierdoor maakt u een substantieel belastingvrij rendement, immers het geld gaat uit box 3 naar een vrijgestelde polis.

Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice