Op zoek naar belastingbesparingen binnen uw bedrijf?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Ook zo ontevreden over uw accountant? Wellicht is veranderen van accountant een idee?

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Prive

Deze pagina is aangemaakt op: 14-05-2010 13:45. Laatst gewijzigd op: 01-04-2016 19:17.

Download gratis onze App

Gratis fiscale tips ontvangen?

Oversluiten hypotheek

Welke kosten zijn aftrekbaar en waar moet u op letten?

U overweegt om uw hypotheek over te sluiten, omdat u elders een lagere rente of betere voorwaarden kunt krijgen. De rente op uw huidige hypotheek is volledig aftrekbaar. Als u deze hypotheek oversluit, blijft uw nieuwe hypotheek ook volledig aftrekbaar.

Welke kosten zijn bij oversluiten aftrekbaar?

U lost uw oude hypotheek af en u sluit een hogere nieuwe hypotheek, de volgende rente is na het oversluiten nog aftrekbaar:

 • rente oude hypotheek;
 • rente over deel van het geld dat wordt gebruikt voor onderhoud of verbetering van de eigen woning;
 • rente over deel van geld dat wordt gebruikt voor de kosten verbonden aan het oversluiten (zoals taxatiekosten, notariskosten, hypotheekkosten, etc.).

De volgende kosten kunt u in het jaar van oversluiten ook aftrekken:

 • taxatiekosten;
 • boeterente;
 • afsluitprovisie;
 • notariskosten die betrekking hebben op de hypotheek;
 • overige kosten, kijk hier.

Boeterente, let op!

De boeterente is aftrekbaar, edoch de rente over de verhoging van de hypotheek voor de boeterente niet.

Verhoging hypotheek, let op aflossingsverplichting!

Als u bij het oversluiten uw hypotheek verhoogt, houdt er dan rekening mee dat u voortaan verplicht moet aflossen. Dit in verband met de nieuwe aflossingsregels (sinds 2013). De verplichte aflossing heeft alleen betrekking op de verhoging. U dient deze in minimaal 30 jaar af te lossen.

Voorbeeld oversluiten hypotheek

U heeft een hypotheek van € 300.000. De hypotheek wordt overgesloten voor een nieuwe hypotheek van € 350.000. Het oversluiten kost € 5.000 (notaris, taxatiekosten, etc.). U moet € 5.000 boeterente betalen. U laat uw keuken vervangen voor € 30.000 en u gebruikt € 10.000 voor een nieuwe auto. Welke rente is aftrekbaar?

De rente over het geld dat u heeft besteed aan de auto en de boeterente, totaal € 15.000 is niet aftrekbaar. Eveneens niet aftrekbaar is de rente betaald over de meegefinancierde afsluitprovisie die ziet op het consumptieve deel van de verhoging. Uitgaande van 1,5% afsluitprovisie is dat een bedrag van € 150. Vanaf volgend jaar kunt u dus de rente over € 334.850 aftrekken van uw inkomen. In het jaar van oversluiten zijn diverse kosten aftrekbaar. Daarnaast zult u de verhoging van uw eigenwoningschuld, zijnde € 34.850, verplicht in 30 jaar tijd af moeten lossen.

Waar moet ik op letten bij het oversluiten ?

 1. De kosten van het advies (sinds enkele jaren krijgt u hiervoor een factuur. Een advies kost gemiddeld 1.500 euro, maar soms ook veel meer) . De kosten zijn overigens wel aftrekbaar
 2. De rentevast periode
 3. Aflossen is verplicht
 4. Risico van overlijden verzekeren
 5. Vermogen opbouwen om de hypotheek uiteindelijk af te lossen
 6. Risico's inschatten bij echtscheiding, pensioen en overlijden (moet u dan verkopen?)


De laatste jaren zijn overlijdensrisico verzekeringen een stuk goedkoper geworden, vraag bij meerdere verzekeraars een offerte op. Een separate overlijdensrisico verzekering is veelal flexibeler produkt dan een gecombineerde overlijdensrisico/ vermogensopbouw produkt.

Sinds 2001 is de hypotheekrente 30 jaar aftrekbaar. Als u hypotheek toen al bestond is de hypotheekrente dus tot en met 2031 aftrekbaaar. Bij een verhoging van de hypotheek voor een verbouwing of verbetering (of bij oversluiten) gaat voor deze verhoging opnieuw een termijn van 30 jaar lopen. Dit wilt dus zeggen dat een deel van de hypotheekrente langer dan 2031 aftrekbaar zal zijn, maak deze verdeling in uw aangifte zichtbaar zodat u en de belastingdienst dit niet vergeten.

Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Oversluiten hypotheek - Belastingtips.nl

5 van 5 op basis van 1 beoordelingen - 1 gebruikersrecensies.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice