Is uw bedrijf nog wel fiscaal & juridisch bij de tijd?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Uw huidige accountant te duur? Bij Belastingtips kan het goedkoper!

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Zakelijk

Deze pagina is aangemaakt op: 01-04-2010 10:42. Laatst gewijzigd op: 31-07-2015 16:32.

Gratis fiscale tips ontvangen?

Vragen

Controle Belastingdienst auto van de zaak

Sinds 2013 zal de Belastingdienst nog actiever controleren op het privégebruik van de auto van de zaak. Vorig jaar zijn 1.500 mensen gecontroleerd (opbrengst € 4 miljoen). Er zijn 250.000 mensen die een kilometeradministratie bijhouden om de bijtelling te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat 20% van de gecontroleerde mensen naheffingen ontving, dit is dus eenvoudig scoren voor de Belastingdienst.

Bang maken

Met diverse krantenartikelen en persaandacht heeft de Belastingdienst bekendgemaakt dat er meer controles zullen plaatsvinden op het privégebruik van de leaseauto en andere bedrijfsauto's.

Hoe wordt er gecontroleerd?

De meest voorkomende controle is dat u een brief krijgt waarin uw administratie wordt opgevraagd. Meestal heeft de Belastingdienst al informatie over uw rijgedrag, dit zou kunnen zijn:

  • controle bij pretparken, grensovergangen, voetbalstadions, etc. door een flitsauto;
  • facturen bij derden opgevraagd, zoals een garage;
  • bekeuringen op een bepaalde locatie.
  • parkeerinformatie
  • foto's van de KLPD / grensovergangen en snelwegen etc

Forse boete bij onjuiste administratie

Bij ons op kantoor worden diverse klanten bijgestaan die een brief van de Belastingdienst hebben ontvangen over een onjuiste kilometeradministratie. U kunt hiertoe contact opnemen met de heer Arjan Hof FB of de heer mr. Dennis J.B. Jongbloed. De Belastingdienst kan een tweetal boetes opleggen:

  1. Verzuimboete: niet tijdig afdragen van belastingen, de boete bedraagt € 3.936 (en in uitzonderlijke gevallen, zoals een tweede keer betrapt worden, zelfs € 4.920). Als een foute kilometeradministratie wordt opgelegd, is de boete veelal ook € 4.920.
  2. Vergrijpboete: naast de verzuimboete kan de inspecteur ook een vergrijpboete opleggen. Er moet dan sprake zijn van opzet en / of grove schuld aan de kant van de belastingplichtige. Bij grove schuld is de boete 40% en bij opzet zelfs 80%. Bij een onjuiste kilometeradministratie kan de boete zelfs 100% bedragen.

Risico werkgever

Als de werknemer een verklaring heeft inzake 'geen privégebruik', is hij niet aansprakelijk voor de naheffing en / of boete. Dit is anders als de werkgever wist of redelijkerwijs kon weten dat de verklaring niet juist is. De inspecteur moet dit bewijzen en kan dan de naheffing en / of boete aan de werkgever opleggen. Dit zal zelden tot een naheffing leiden.

Verklaring geen privé gebruik

Sinds 2015 kunt u de verklaring geen privé gebruik digitaal downloaden (klik hier) . Een dergelijke verklaring heeft u nodig indien u beperkt (minder dan 500 kilometer per jaar) privé gebruik maakt van uw (bestel)auto. Let erop dat u een kilometeradministratie moet bijhouden. De verklaring moet u ondertekenen met uw DigiD. Ook het intrekken of wijzigenvan deze verklaring kan digitaal. Als u een kopie van deze verklaring aan uw werkgever verstrekt dan zal hij de bijtelling achterwege laten.  


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice