Is uw bedrijf nog wel fiscaal & juridisch bij de tijd?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Uw huidige accountant te duur? Bij Belastingtips kan het goedkoper!

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Zakelijk

Deze pagina is aangemaakt op: 06-11-2010 09:16. Laatst gewijzigd op: 09-12-2014 13:05.

Gratis fiscale tips ontvangen?

Vragen

Lunchen en bijtelling auto

Lunchen thuis is zakelijk in uw kilometeradministratie, aldus de rechter.

Procedure

De heer X werkt bij Y B.V. In de pauze gaat hij naar huis om te lunchen. De vraag is of deze kilometers voor de kilometeradministratie als zakelijk moeten worden aangemerkt. Volgens de heer X waren de kilometers zakelijk, de Belastingdienst dacht hier anders over. De Rechtbank in Arnhem stelde de heer X op 14 juli 2009 in het gelijk. De Belastingdienst ging in hoger beroep. Ook het Gerechtshof in Arnhem was het op 2 november 2010 met de heer X eens, de kilometers zijn zakelijk. De rechter volgt een rechte lijn, alle kilometers tussen woon- / werkplek zijn zakelijk, ook al rijdt u meerdere keren per dag op en neer. De reden waarom u naar huis rijdt, is niet van belang.  

Noot fiscaal jurist

Als u een auto van de zaak van uw werkgever krijgt, moet u meestal belasting betalen over 25% van de oorspronkelijke cataloguswaarde. Als u kunt aantonen dat u minder dan 500 kilometer privé met de auto heeft gereden, kan dit anders zijn. Als u naar huis gaat om te lunchen of om even met uw partner te praten, kan dit privé zijn. De rechter stelt nu dat alle kilometers tussen woon- / werkplek zakelijk zijn. Artikel 13 bis zevende lid Wet op de Loonbelasting (uit 2006) is duidelijk: alle verkeer tussen woon / werk is zakelijk. Ook in de behandeling bij de Tweede Kamer is dit nog eens bevestigd. Op 15 november 2005 stelt de toenmalige staatssecretaris van Financiën namelijk: "Wij hebben er expres voor gekozen om het woon- / werkverkeer als zakelijk te betitelen, zodat wij in ieder geval voor dat stuk van alle rompslomp af waren."

Bij een procedure zijn dus naast de wet ook de totstandkoming van de wet en allerlei toelichtingen van belang.

Het belang?

Als de kilometers privé zouden zijn geweest, had de heer X een bijtelling over het privégebruik van zijn auto van de werkgever. De auto betrof een Audi A8 met een cataloguswaarde van ruim € 120.000, de bijtelling bedraagt dan ruim € 30.000, wat dan weer netto zo'n € 15.000 kost. Er was ook nog een boete opgelegd van zo'n € 7.000, ook deze boete ging naar € 0. Ook de rente gaat naar € 0. Tenslotte krijgt de heer X nog een kleine vergoeding voor de procedure (namelijk € 644). Ik denk dat hij hiermee de factuur van de fiscaal jurist niet kan betalen, maar het belang was groot genoeg. De procedure is gevoerd door Bonsen Reuling, gefeliciteerd met het resultaat voor deze leuke casus.

Uitspraak Gerechtshof Arnhem d.d. 3 november 2010.

Noot

De Hoge Raad heeft op 11 november 2011 deze uitspraak bevestigd.


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice