Fiscaaladvies nodig bij uw bedrijfsovername?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Uw huidige accountant te duur? Bij Belastingtips kan het goedkoper!

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Zakelijk

Deze pagina is aangemaakt op: 28-11-2011 14:41. Laatst gewijzigd op: 17-02-2016 14:05.

Gratis fiscale tips ontvangen?

Vragen

Bedrijfsopvolging en erfenis

Als u aandelen in een pensioen B.V. of VBI erft, bent u soms 55% van de waarde aan belastingen kwijt, dit komt door de wijziging in de bedrijfsopvolgingsfaciliteit.

Het overlijden van een aandeelhouder van een zogenaamde passieve B.V. (beleggings-B.V., onroerend goed B.V., pensioen B.V., vrijgestelde beleggingsinstelling, etc.) heeft meestal zeer vervelende gevolgen. U moet (meestal direct) de volgende belastingen betalen:

  1. vennootschapsbelasting over vrijval pensioen (20% of 25%);
  2. inkomstenbelasting box 2 overwaarde (25% over waarde -/- verkrijgingsprijs);
  3. erfbelasting over de verkrijging (10% of 20%, bij kinderen en partner).

Wijziging 2010

Sinds 2010 kan de box 2 claim niet meer worden doorgeschoven naar de erfgenamen die het aandelenpakket verkrijgen van een passieve B.V. De vrijstelling geldt nog wel voor normale (actieve) bedrijven.

Er moet bij de passieve B.V. belasting worden betaald over de waardestijging van de aandelen, de verkrijging en binnen de B.V. over de vrijval van het pensioen.

Vennootschapsbelasting

Bij een B.V. of N.V. waar pensioen is ondergebracht, zal een deel van het pensioen vrijvallen, de pensioengerechtigde is immers overleden en de B.V.  hoeft niet meer aan hem te betalen. Over deze vrijval moet 20% vennootschapsbelasting worden betaald (winst hoger dan € 200.000, dan 25%, cijfers 2010).

Inkomstenbelasting box 2

De Belastingdienst stuurt eerst een aanslag Inkomstenbelasting (box 2) over de waardestijging (huidige waarde -/- verkrijgingsprijs). De verkrijgingsprijs is meestal € 18.000. Sommige B.V.'s hebben een hogere verkrijgingsprijs, bijvoorbeeld omdat deze zijn gekocht of omdat de eenmanszaak of vennootschap onder firma is ingebracht in de B.V.

Erfbelasting

Over de verkrijging wordt vervolgens erfbelasting geheven, deze bedraagt tussen de 10% en 40%, afhankelijk van uw verhouding met de erflater (aandeelhouder) en het vermogen dat u verkrijgt. Kijk hier voor een toelichting.

Belastingtips

  1. U kunt de samengestelde heffing voorkomen door binnen de onderneming (tijdig) activiteiten onder te brengen of deze aan te kopen.
  2. Schenk de aandelen in de B.V. (eventueel belastingvrij) tijdens uw leven aan de kinderen, uw partner of een werknemer.
  3. Sluit een overlijdensrisicoverzekering af, zodat de erfgenamen de belastingaanslag kunnen betalen. Deze verzekering kunt u eerder laten stoppen (bijvoorbeeld op uw 65ste verjaardag), zodat de premie iets lager wordt. Een deel van de verzekering sluit u af in de B.V. (voor VPB claim) en een deel in privé (voor box 2 en erfbelasting).

Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice