Is uw bedrijf nog wel fiscaal & juridisch bij de tijd?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Uw huidige accountant te duur? Bij Belastingtips kan het goedkoper!

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Zakelijk

Deze pagina is aangemaakt op: 30-07-2011 11:33. Laatst gewijzigd op: 09-12-2014 13:05.

Gratis fiscale tips ontvangen?

Vragen

Bedrijfspand en omzetbelasting

Als u een bedrijfspand koopt of laat bouwen, krijgt u waarschijnlijk te maken met omzetbelasting, de BTW. Koopt u een bedrijfspand dat nog nieuw is of minder dan 2 jaar daarvoor in gebruik is genomen, moet u wel BTW betalen. Bij de koop van een bouwterrein moet u altijd BTW betalen.

De levering van een bedrijfspand dat langer dan 2 jaar geleden in gebruik is genomen, is vrijgesteld van BTW.

Vrijgesteld pand en toch BTW

Koopt u een bedrijfspand op de normale wijze (geen BTW en gewoon overdrachtsbelasting), dan kunt u samen met de verkoper ervoor kiezen om de transactie met BTW te laten plaatsvinden. Dit kan enkel als u (de koper) de BTW kunt verrekenen, dit voor tenminste 90%. U moet het bedrijfspand dan voor minimaal 90% voor belaste prestaties gaan gebruiken (sommige branches 70%, maar dit zijn echte uitzonderingen).

Leegstaand bedrijfspand en omzetbelasting

Veel kantoorgebouwen staan leeg. Is de BTW op bijvoorbeeld de nieuwbouw of het onderhoud nu verrekenbaar of niet? De BTW is verrekenbaar als een bedrijfspand voor BTW-belaste prestaties wordt gebruikt. Wordt een bedrijfspand gehuurd of gebruikt door een bank, verzekeraar of overheidsinstantie, dan is de BTW niet verrekenbaar. Voor de BTW kijk je dus naar de daadwerkelijke activiteit en / of het gebruik. Bij leegstand is er geen gebruik, en nu?

De Belastingdienst stelt soms dat voor de verrekening / herziening van BTW bij een leegstaand pand moet worden gekeken naar het gebruik voorafgaand aan de leegstand. Had u voordien een bank als huurder, dan is de BTW niet meer verrekenbaar, resp. soms moet u reeds verrekende BTW gaan terugbetalen. Een BTW-specialist zal dan al snel roepen dat dit in strijd is met het neutraliteitsbeginsel in de BTW, dit is ook zo. Bij leegstand is er gewoon sprake van een (fictief) BTW-belaste verhuur. Heeft u problemen, vraag dan via deze site een offerte op bij een BTW-specialist / fiscaal jurist.


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice