Is uw bedrijf nog wel fiscaal & juridisch bij de tijd?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Uw huidige accountant te duur? Bij Belastingtips kan het goedkoper!

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Zakelijk

Deze pagina is aangemaakt op: 18-05-2010 10:24. Laatst gewijzigd op: 12-05-2017 12:30.

Gratis fiscale tips ontvangen?

Vragen

Vrijwilligersvergoeding betalen

Binnen een onderneming of B.V. met winstoogmerk kunt u geen vrijwilligersvergoeding betalen, binnen een sportvereniging of stichting (zonder winstoogmerk) wel.

De voorwaarden voor een vrijwilligersregeling

Op grond van de vrijwilligersregeling is het onder voorwaarden mogelijk om een belastingvrije vergoeding aan iemand te betalen. De vergoeding mag maximaal € 1.500 per jaar bedragen. De voorwaarden zijn:

 1. Vrijwilliger verricht werkzaamheden voor een organisatie zonder winstoogmerk.
 2. De organisatie mag geen B.V. of N.V. zijn, tenzij sportvereniging.
 3. De vrijwilliger verricht het werk niet als zijn beroep.
 4. De vergoeding mag niet in verhouding staan tot de omvang van de werkzaamheden, dit met name gezien het tijdsbeslag.
 5. De vrijwilliger is niet bij de organisatie in dienstbetrekking (geen gezagsverhouding).
 6. De vergoeding is niet hoger dan € 1.500 per jaar en niet hoger dan € 150 per maand en niet hoger dan € 4,50 per uur (mits ouder dan 23 jaar; indien jonger, dan € 2,50 per uur). Een hogere vergoeding is mogelijk, maar dan moet u een goede onderbouwing hebben (kilometers, onkosten, werkkamer, etc.). Overleg dit wel met een fiscaal jurist of belastingadviseur.
 7. Regeling is opgenomen in de wet. Zie hiertoe artikel 2 lid 6 Loonbelasting en artikel 3.96 letter c Wet inkomstenbelasting, lees deze bepalingen.
 8. Naast de vrijwilligersvergoeding mag er geen overige vergoeding (kostenvergoeding, reiskostenvergoeding, etc.) worden betaald, tenzij het geheel niet uitkomt boven de genoemde maxima.

Belastingtip: vergoeding als gift

Sommige instellingen werken met een zogenaamde vrijwilligersverklaring. Dit wil zeggen dat de persoon geen vergoeding ontvangt, maar hier wel recht op zou hebben. Deze vergoeding is dan aftrekbaar als gift in de aangifte inkomstenbelasting. Dit wordt soms door de Belastingdienst geaccepteerd, zie hiertoe onderstaande kamerbrief. Let op dat het afzien van een vrijwilligersvergoeding niet kan worden gezien als gift, zie Gerechtshof Den Haag 6 april 2016 (Rolnummer ECLI NL GHDHA 2016 1490)

Belastingtip amateurgezelschap

Amateurgezelschappen kunnen soms ook gebruik maken van de vrijwilligersregeling, zie hiertoe deze notitie van het ministerie. De leider van het gezelschap (niet VPB-plichtig) moet een verklaring aanvragen bij de Belastingdienst.

Voorbeelden vrijwilligersvergoeding

 1. Een voetbalvereniging betaalt aan Henk 150 euro per maand gedurende 10 maanden, dit blijft binnen de norm van 1.500 euro derhalve valt de vergoeding onder de vrijwilligersregeling
 2. Een tennisvereniging betaalt aan Jaap 140 euro per maand gedurende 10 maanden en daarnaast nog 60 euro per maand voor reiskosten. Jaap komt boven het maandelijkse maximum, op Jaap is de vrijwilligersregeling niet van toepassing. Er moet worden vastgesteld op Jaap in dienstbetrekking is als werknemer
 3. Een vrijwilliger krijgt 2 euro per uur en werkt 100 uur per maand, hij krijgt dus 200 euro per maand, dit gedurende 6 maanden (totaal 1.200 euro), omdat de vergoeding meer is dan het maximum van 150 euro per maand valt de vrijwillger niet onder de vrijwilligersregeling
 4. Een hockey vereniging voldoet aan Piet een vergoeding van 7 euro per uur, zijn maximum komt niet boven de 150 euro per maand resp. de 1.500 euro per jaar. Piet valt niet onder de vrijwilligersregeling omdat de vergoeding per uur markt conform is.

Bron

Kamerbrief vrijwilligersvergoeding  10 juni 2011.

Contactpersoon

Voor vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de heer mr. Dennis J.B. Jongbloed.

Andere interessante artikelen voor ondernemers

Lees ook: Studiekosten aftrekbaar 2015
Lees ook: Meewerkaftrek 2015 (meewerkbeloning partner)
Lees ook: Sponsoring en fiscus
Lees ook: Kosten sportschool/fitness aftrekbaar


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Vrijwilligersvergoeding betalen - Belastingtips.nl

4.67 van 5 op basis van 3 beoordelingen - 3 gebruikersrecensies.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice