Is uw bedrijf nog wel fiscaal & juridisch bij de tijd?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Uw huidige accountant te duur? Bij Belastingtips kan het goedkoper!

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Zakelijk

Deze pagina is aangemaakt op: 15-04-2010 16:25. Laatst gewijzigd op: 19-05-2017 12:52.

Gratis fiscale tips ontvangen?

Vragen

Zonnepanelen, subsidie en belastingvoordelen

Als u als bedrijf zonnepanelen op uw dak of in de tuin plaatst, kunt u hiervoor subsidie krijgen. De belangrijkste zijn:

  1. energie-investeringsaftrek (EIA);
  2. groenfinanciering;
  3. subsidie inzake stimulering duurzame energie (SDE);
  4. willekeurige afschrijving;
  5. regionale of gemeentelijke regelingen (vraag uw gemeente);
  6. milieu-investeringsaftrek.

Nieuw 2012-2015

In de huidige belastingplannen wordt aangekondigd dat het BTW-tarief op arbeid bij het plaatsen van zonnepanelen wordt verlaagd van 21% naar 6%. Deze maatregel eindigt op 1 juli 2015.

Energie-investeringsaftrek

Dit is een fiscale regeling waarbij u (de B.V. of onderneming) 44% van de investeringskosten in het zonnepaneel mag aftrekken van de fiscale winst. Het netto voordeel is dan ongeveer 10% van de investering.

BTW afdragen over teruglevering energie zonnepanelen

Als de verbruiker regelmatig energie terug heeft geleverd aan de energie maatschappij dan moet over deze levering BTW worden afgedragen, dit wordt ook nog een duidelijk in kamervragen hierover. Het zal meestal zo zijn dat dit geen BTW afdracht tot gevolg heeft (Kleine Ondernemersregeling voor de BTW). De verbruiker is ook vrijgesteld van energie belasting. Er wordt op dit moment kritisch gekeken naar de BTW en energiebelasting gevolgen voor situaties waarbij een derde - op het dak van de verbruiker - zonnepanelen plaatst.

Groenfinanciering

Een financering voor zonnepanelen onder gunstige voorwaarden. Let op dat u de termijnen niet laat verlopen. Diverse banken kennen de groenfinanciering, onder meer de Rabobank Groenfinanciering.

Subsidie inzake stimulering duurzame energie

De subsidie inzake stimulering duurzame energie (SDE) biedt financiële ondersteuning bij de aankoop van zonnepanelen. U kunt de subsidie krijgen voor:
  • zon-PV klein: ≥ 1,0 kWp - ≤ 15 kWp (met name voor particulieren en deze is nu al overtekend (opening inschrijving per 1 maart 2010);
  • zon-PV groot: > 15 kWp - ≤ 100 kWp. Deze opent per 31 mei 2010 en is interessant voor bedrijven.

Willekeurige afschrijving

Zonnepanelen vallen onder de regeling willekeurige afschrijving. Dit wil zeggen dat de ondernemer of de B.V. de investering in 2 jaar ten laste van de winst mag brengen, mits de investering in 2011 heeft plaatsgevonden. Vanaf 2012 gaat deze vlieger niet meer op.  Sinds 1 juli 2013 geldt de willekeurige afschrijving weer voor investeringen in de periode 1 juli 2013 - 31 december 2013.

Milieu-investeringsatrek

Zonnepanelen komen niet voor op de milieulijst.


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice