Heeft u problemen met de Belastingdienst?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Uw huidige accountant te duur? Bij Belastingtips kan het goedkoper!

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Zakelijk

Deze pagina is aangemaakt op: 04-11-2014 19:21. Laatst gewijzigd op: 21-02-2016 20:09.

Gratis fiscale tips ontvangen?

Vragen

Adviesgesprek

Persoonlijk contact
Eerlijk advies
Ervaren fiscalisten
Gratis adviesgesprek

088-0270027
8:30-17:00, werkdagen

Borgstelling DGA aftrekbaar

Borgstelling aftrekbaar in box 1 of niet?

Regelmatig krijgen wij DGA's op kantoor die zich borg hebben gesteld voor leningen aan het bedrijf (de B.V.). Wat zijn de fiscale gevolgen als een dergelijke borgstelling door de bank wordt uitgeoefend?

Voorbeeld over aftrekbare borgstelling en DGA

De Rabobank heeft in 2004 € 200.000 aan een B.V. geleend. Het geld is gebruikt om een deelneming in het buitenland te kopen. De DGA is voor de financiering hoofdelijk aansprakelijk. De B.V. kon haar verplichtingen niet nakomen en de Rabobank spreekt de DGA in privé aan. Het borgstellingsverlies wordt door de DGA gezien als een negatief TBS-resultaat. De inspecteur weigert de aftrek van dit verlies omdat er sprake is van een onzakelijke lening / debiteurenrisico. De zaak komt bij de rechter.

Uitspraak rechters over borgstelling en aftrek

Het Gerechtshof is het niet eens met de inspecteur. De rechter overweegt: "de lening is in 2004 aangegaan met een onafhankelijke derde en op dat moment was nog geen sprake van een onzakelijke lening (Gerechtshof Leeuwarden 8 januari 2014).

De Hoge Raad is het niet met het Gerechtshof eens en verwijst de zaak voor nader onderzoek naar een andere rechter (Hoge Raad 17 oktober 2014 nummer 14.00955).

Voor borgstellingen geldt hetzelfde als voor onzakelijke leningen, zoals dat is bepaald door de Hoge Raad op 17 oktober 2014. De vraag is derhalve in welke hoedanigheid de borg zich aansprakelijk heeft gesteld, in de hoedanigheid als aandeelhouder zijn de verliezen namelijk niet aftrekbaar. Dit zal het geval zijn indien de vennootschap op eigen kracht de lening niet had kunnen ontvangen. Indien de borgstelling wel zakelijk is, dan zal het verlies wel tot uitdrukking kunnen komen in box 1.

Indien de borgstelling als onzakelijk wordt beschouwd, dan zal het verlies niet in aftrek kunnen worden gebracht, echter deze zal wel tot uitdrukking komen in de kapitaalsfeer (derhalve pas bij liquidatie of bij verkoop van de vennootschap).

De vraag die bij hier vorengenoemde kan worden gesteld is in hoeverre de uitlating van het Ministerie van Financiën in MvF 1 december 2008, nr. CPP2008/520M kan worden toegepast waardoor het verlies alsnog in aftrek kan worden gebracht. Ik ben van mening dat een beroep op opgewekt vertrouwen een goede kans van slagen heeft.

Hoge Raad 17 oktober 2014 ECLI NL HR 2014 2984.

Andere interessante artikelen voor ondernemers

Lees ook: Meewerkaftrek 2015 (meewerkbeloning partner)
Lees ook: Kosten sportschool/fitness aftrekbaar


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice