Is uw bedrijf nog wel fiscaal & juridisch bij de tijd?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Uw huidige accountant te duur? Bij Belastingtips kan het goedkoper!

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Zakelijk

Deze pagina is aangemaakt op: 21-04-2010 10:45. Laatst gewijzigd op: 18-02-2016 12:12.

Gratis fiscale tips ontvangen?

Vragen

Adviesgesprek

Persoonlijk contact
Eerlijk advies
Ervaren fiscalisten
Gratis adviesgesprek

088-0270027
8:30-17:00, werkdagen

Lenen van de B.V.

Als DGA geld lenen van de B.V. is geen probleem. Er moet een zakelijke rente worden overeengekomen. Een DGA heeft echter 2 petten op, hij is bestuurder van de B.V. en daarnaast aandeelhouder. Het doel van de lening zal mede bepalen welke rente moet worden berekend.

Lenen als werknemer

De rente die een werkgever aan een werknemer moet rekenen is vastgesteld door de wetgever. De rente is gelijk aan de heffingsrente, deze bedraagt thans 2,5%. Dit is een stuk goedkoper dan de rente die banken en creditcardmaatschappijen rekenen als rente. Een lening voor de eigen woning van de werknemer (aankoop of verbouwing) mag tegen 0% worden verstrekt.

Aandachtspunten

  • Maak een overeenkomst op.
  • Leg vast dat de werknemer de lening aflost als hij niet meer bij u werkzaam is.
  • Leg ook vast dat de rente / aflossing via het salaris mag worden betaald.

Lenen als DGA (aandeelhouder)

Als de DGA geldt leent van zijn B.V., ziet de Belastingdienst dit niet als een lening van een werkgever aan een werknemer. Het rentepercentage wordt namelijk niet tussen onafhankelijke partijen afgesproken. Als de DGA in zijn hoedanigheid van aandeelhouder geld van zijn B.V. leent, moet een zakelijke rente worden overeengekomen (bijvoorbeeld rentepercentage van een persoonlijke lening). De rente op een lening die niet voor de eigen woning wordt gebruikt is niet aftrekbaar, denk hierbij aan een lening voor bijvoorbeeld een vakantiewoning, auto in privé of beleggingen.

Leningsovereenkomst

U moet de lening vastleggen in een leningsovereenkomst. In sommige gevallen moet uw partner de overeenkomst ook medeondertekenen.


In een procedure bij het Gerechtshof in Den Haag (5 januari 2010) leende een DGA geld van zijn BV tegen 2,5%. Dit geld werd op een bankrekening in prive gezet tegen een rente van3,6%. De 1,1% winst zou in box 3 vallen (vrijwel belastingvrij), tenminste dit dacht de DGA en zijn belastingadviseur. De inspecteur en de rechter hadden een andere mening, het renteverschil ad 1,1% was voorzienbaar en derhalve belast in box 1 (inkomsten overige werkzaamheden). De zaak is nu voorgelegd aan de Hoge Raad.

Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Lenen van de B.V. - Belastingtips.nl

5 van 5 op basis van 4 beoordelingen - 2 gebruikersrecensies.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice