Is uw bedrijf nog wel fiscaal & juridisch bij de tijd?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Uw huidige accountant te duur? Bij Belastingtips kan het goedkoper!

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Zakelijk

Deze pagina is aangemaakt op: 05-03-2011 09:10. Laatst gewijzigd op: 18-02-2016 12:11.

Gratis fiscale tips ontvangen?

Vragen

Adviesgesprek

Persoonlijk contact
Eerlijk advies
Ervaren fiscalisten
Gratis adviesgesprek

088-0270027
8:30-17:00, werkdagen

Rentetruc DGA

Een DGA heeft een B.V. met € 1.000.000 in contanten. Het geld staat bij de ABN AMRO op de bankrekening tegen een rente van 2%. De DGA leent het geld van de B.V. tegen 2%, er wordt een leningsovereenkomst opgesteld, aflossing overeengekomen en zekerheid gesteld. De DGA zet het geld privé op een spaarrekening bij de ING Bank, tegen een rente van 3,5%. De rentewinst is belastingvrij.

Rechtspraak

Een pelsdierenbedrijf of -fokkerij draait goed. De B.V. heeft € 970.000 op de bank staan. De DGA leent het geld van zijn B.V. tegen een rente van 2,5%, deze rente krijgt hij ook bij zijn huisbankier. Het geld wordt overgeboekt naar een aantal privé spaarrekeningen, de rente op deze bankrekening bedraagt 3,6%. De winst van 1,1% is volgens de DGA en zijn belastingadviseur belastingvrij. De rechtbank stelt de DGA in het gelijk, het Gerechtshof niet. Het Gerechtshof in Den Haag (5 februari 2010) denkt hier anders over, de DGA kan het voordeel behalen omdat hij DGA is, het voordeel is behaald als een activiteit die normaal vermogensbeheer te buiten gaat. Het rentevoordeel is belast in box 1 (resultaat uit overige werkzaamheden). De Hoge Raad (ons hoogste rechtscollege) denkt hier anders over. De kennis van rentetarieven op spaarrekeningen is niet als bijzondere vorm van kennis aan te merken, deze staan immers gewoon op het internet. De activiteiten zijn niet substantieel genoeg, er is sprake van normaal vermogensbeheer. Het rentevoordeel is onbelast (box 3).

Advies fiscaal jurist

Een DGA moet voorzichtig zijn als hij geld van zijn B.V. leent. Stel een zakelijke leningsovereenkomst op, desnoods bij de notaris (is niet verplicht). De lening moet zakelijk zijn, kijk hier voor een voorbeeld. De B.V. mag de DGA geen voordeel gunnen of, zoals de wet het zegt, de B.V. mag  zich geen voordeel laten ontgaan. De DGA moet ook kijken of hij geen voordeel krijgt (kan hij het geld in privé ook ergens anders lenen onder dezelfde voorwaarden?). Met deze uitspraak in de hand kan de DGA geld van zijn B.V. lenen, mits zorgvuldig en helder vastgelegd. Laat u (kort) adviseren, maak een leningsovereenkomst en notulen.

Bron

HR 25-02-2011, nr. 10/00622 (LJN: BN9739).


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Rentetruc DGA - Belastingtips.nl

5 van 5 op basis van 1 beoordelingen - 1 gebruikersrecensies.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice