Is uw bedrijf nog wel fiscaal & juridisch bij de tijd?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Uw huidige accountant te duur? Bij Belastingtips kan het goedkoper!

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Zakelijk

Deze pagina is aangemaakt op: 01-05-2010 19:42. Laatst gewijzigd op: 09-12-2014 13:05.

Gratis fiscale tips ontvangen?

Vragen

Goedkoop auto huren of leasen in het buitenland

Een auto leasen of huren is onder meer in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Voor een periode van 2 weken kunt u in het buitenland een auto huren, daarna moet u de auto terugbrengen of omruilen. Op dit moment loopt er een procedure bij de Europese Unie over de BPM-betaling bij tijdelijk gebruik in Nederland.

Procedure

Piet least een auto bij een leasebedrijf, zeg Avis Duitsland. Hij wordt aangehouden door de Douane en Piet krijgt een waarschuwing. Óf hij voldoet de BPM, óf de auto moet terug naar Duitsland. Piet wil dit gezeur niet en brengt de auto terug naar Avis. Avis voldoet vervolgens de BPM over de auto en maakt bezwaar tegen haar eigen aangifte. De gronden:

BPM is verschuldigd als de auto in Nederland wordt gebruikt en wordt terugbetaald als de auto Nederland weer verlaat. Over deze periode ben je de BPM wel kwijt en krijg je geen rentevergoeding. Het zou volgens de rechter redelijker zijn als Avis enkel de BPM zou moeten betalen over de periode dat het leasecontract loopt, derhalve tijdsevenredig.

De rechtbank Breda (18 januari 2010) was van mening dat de Nederlande BPM-regeling het vrije verkeer van diensten belemmert. De tijdsevenredige regeling is ook wel door de regering besproken, edoch dit zou de buitenlandse leasemaatschappij in een voordeliger positie brengen. De rechtbank heeft besloten vragen te stellen aan de Europese rechter.

Aantekening

Ik verwacht dat de de EU zal stellen dat de huidige BPM-regeling in strijd is met artikel 56 - 62 (vroeger 49 - 55), het vrije verkeer van diensten. Edoch de regeling wordt gerechtvaardigd door een gelijke behandeling van de auto's in Nederland.


Als u een auto huurt in het buitenland wijs dan de verhuur- of leasemaatschappij op deze tussen uitspraak.

Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice