Is uw bedrijf nog wel fiscaal & juridisch bij de tijd?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Uw huidige accountant te duur? Bij Belastingtips kan het goedkoper!

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Zakelijk

Deze pagina is aangemaakt op: 26-10-2014 12:58. Laatst gewijzigd op: 09-12-2014 13:05.

Gratis fiscale tips ontvangen?

Vragen

Grensarbeider en belastingen

Mensen die in Nederland werken en in het buitenland (zoals België of Duitsland) wonen, worden grensarbeider genoemd. De belastingen worden in dergelijke gevallen vaak in Nederland betaald (land waar u werkt). Echter .. het woonland zal heffen op grond van uw woonplaats, Nederland zal heffen omdat u daar woont. Het belastingverdrag zal vervolgens regelen wie er mag heffen (meestal het werkland).

Grensarbeider vanaf 2015

Nederlanders die buiten Nederland werken, worden vanaf 2015 soms zwaar gestraft. Als u niet minimaal 90% van uw inkomen (in box 1, 2 en 3) in Nederland heeft verdiend, dan heeft u geen recht op speciale faciliteiten in Nederland (belangrijkste de hypotheekrenteaftrek). Tot 2015 hadden deze grensarbeiders een zogenaamde keuzemogelijkheid, ze konden kiezen "Nederlandse regeling toepassen of niet." Voorbeeld:

  • Henk verdient € 80.000 in Nederland.
  • Henk betaalt € 25.000 hypotheekrente over zijn woning in het buitenland.
  • Henk heeft € 400.000 op de bank staan (voordeel sparen en beleggen € 16.000, zijnde 4% van € 400.000), dit wordt belast in het woonland (niet in Nederland).
  • Totaal inkomen € 96.000, hiervan wordt 83% in Nederland belast (80/96).
  • Gevolg: tot 2015 was de hypotheekrente in Nederland aftrekbaar, vanaf 2015 niet meer omdat hij minder dan 90% van zijn wereldinkomen in Nederland geniet.

In de omschreven situatie heeft e.e.a. voor de fiscale partner van Henk ook nog negatieve gevolgen door het vervallen van de 90%-regeling. Zij ontvangt namelijk geen heffingskortingen meer in Nederland. Het is ook oppassen als de fiscale partner een baan heeft in het woonland, dit inkomen moet bij het inkomen van de andere partner worden opgeteld. Vaak is het dan voordeliger dat de fiscale partner stopt met werken in het buitenland.

Belastingtip grensarbeider

Henk kan ervoor kiezen om zijn spaargeld onder te brengen in een Nederlandse of buitenlandse rechtspersoon. Het vermogen verplaatst dan van box 3 naar box 2. Het inkomen in box 2 kan worden gestuurd (wanneer vermogen terugbetalen en / of dividend uitkeren). Of een rechter dit zal accepteren (fraus legis), is nog de vraag.

Henk kan er ook voor kiezen om de gehele woning over te brengen naar zijn fiscale partner, waarschijnlijk zal de hypotheekverstrekker hier moeilijk over doen.


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Grensarbeider en belastingen - Belastingtips.nl

4 van 5 op basis van 1 beoordelingen - 1 gebruikersrecensies.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice