De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Uw huidige accountant te duur? Bij Belastingtips kan het goedkoper!

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Zakelijk

Deze pagina is aangemaakt op: 28-03-2010 08:39. Laatst gewijzigd op: 18-02-2016 11:53.

Gratis fiscale tips ontvangen?

Vragen

Gouden handdruk voor opstart eigen bedrijf

Nieuwe wetgeving per 2014

Er is bekend geworden dat per 1 januari 2014 de stamrechtvrijstelling wordt afgeschaft. Als u vanaf 1 januari 2014 een ontslagvergoeding zou ontvangen, moet u daarover dus direct afrekenen met de Belastingdienst. Bij een hogere ontslagvergoeding zal dit betekenen dat u per direct 52% belasting moet betalen. De huidige mogelijkheden (stamrecht B.V. of banksparen) behoren hiermee tot het verleden.

Bestaande stamrecht B.V.

Per 1 januari 2014 komt er ook een leuke regeling. Het vermogen van een stamrecht B.V. (die onder de stamrechtvrijstelling hierin is ondergebracht) mag in één keer worden uitgekeerd. De regeling dat de uitkering periodiek moet plaatsvinden komt dan dus (tijdelijk) te vervallen. Vorenstaande geldt voor vermogen in een stamrecht B.V., bankrekening of bij een verzekeraar. Over 20% van deze uitkering hoeft u geen belasting te betalen, over 80% dus wel. Het vermogen staat hiermee op uw bankrekening en is hierdoor belast in box 3. Wellicht kunt u overwegen om uw hypotheek (eigen woning) af te lossen, dit is echter maatwerk.

Regeling tot en met 31 december 2013

Als u als werknemer wordt ontslagen, wilt u wellicht voor uzelf beginnen. In dit artikel een aantal creatieve oplossingen om eenvoudig financieel een eigen bedrijf op te starten.

Stamrecht B.V.

U brengt het bruto geld dat u van uw voormalig werkgever meekrijgt onder in een nieuw op te richten B.V. De belastingheffing wordt uitgesteld doordat u binnen uw eigen B.V. een stamrecht verwerft. De B.V. kan het geld dan gebruiken voor de opstart van uw eigen bedrijf.

Voorbeeld

U krijgt € 100.000 van uw werkgever. Als u hierover direct belasting zou betalen, houdt u zo'n € 50.000 over. Als u het geld onderbrengt in uw eigen B.V., dan komt daar € 100.000 binnen. Dit kunt u dan gebruiken voor de opstart van uw bedrijf. De B.V. kan met geld een bestaand bedrijf overnemen, een pand kopen of eenvoudig de benodigde bedrijfsactiva kopen.

Loopt de onderneming niet goed, dan bent u het geld kwijt en krijgt ook de Belastingdienst haar aandeel van zo'n € 50.000 niet. Let er wel op dat u voor de oprichting minimaal € 18.000 eigen vermogen moet storten. Dit wordt in de nabije toekomst anders, maar in 2010 heeft u er nog mee te maken.

Gaat het met de onderneming wel goed, dan moet u over de winst vennootschapsbelasting (veelal 20%) betalen. De oprenting van het stamrecht vormt jaarlijks een aardige aftrekpost van zo'n € 5.000 euro.

Wat kost het?

Op het internet kunt u diverse bedrijven vinden die een stamrecht B.V. voor u kunnen verzorgen, dit kost ongeveer € 1.500. Ook zijn er fiscaal juristen die het gehele traject, derhalve oprichting, afstemming Belastingdienst en de opstart van uw eigen bedrijf verzorgen voor ongeveer € 2.500.

Belastingtip

U heeft waarschijnlijk recht op een WW-uitkering. Overleg met uw coach van het UWV dat u gedurende 6 maanden niet hoeft te solliciteren omdat u druk bent met uw eigen zaak. Dit verzoek zal men vrijwel zeker honoreren.


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice