Is uw bedrijf nog wel fiscaal & juridisch bij de tijd?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Uw huidige accountant te duur? Bij Belastingtips kan het goedkoper!

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Zakelijk

Deze pagina is aangemaakt op: 30-07-2011 10:17. Laatst gewijzigd op: 18-02-2016 11:53.

Gratis fiscale tips ontvangen?

Vragen

Voordeel verlaging overdrachtsbelasting voor ondernemers en DGA's

Sinds enkele jaren (voor de liefhebber 2011)  bedraagt de overdrachtsbelasting op woningen 2%. De regeling geldt voor particulieren, maar ook ondernemers en DGA's kunnen een voordeel behalen. In dit artikel een toelichting.

De regeling

De verlaging van de overdrachtsbelasting tot 2% geldt alleen voor huizen bewoond door particulieren. Voor bedrijfshallen en kantoren blijft het tarief dus 6%. Het maakt echter niet uit welke particulier er in de woning woont, de koper mag de woning ook verhuren aan een andere particulier. Als bij de woning een garage of kleine bedrijfshal hoort, geldt het lagere tarief ook hiervoor. Voor losse garageboxen geldt het tarief echter niet.

Woningen die bestemd zijn voor bewoning door particulieren vallen dus onder de regeling. Dit geldt dus ook voor (sommige) recreatiewoningen en woon- / winkel- of woon- / werkpanden. Als het pand voor 90% of meer voor particuliere bewoning bestemd is of kan zijn, dan geldt de 2% overdrachtsbelasting voor het gehele pand.

Belastingvoordeel ondernemers en DGA's

Behoort er een woon- / winkelpand tot uw bedrijf of is het woon- / winkelpand eigendom van uw B.V., dan kunt u overwegen om het woongedeelte aan u in privé te verkopen. De huur is dan niet meer belast met inkomstenbelasting / vennootschapsbelasting, maar wordt belast in box 3. Gezien de lagere prijzen van onroerende zaken en de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting, kan dit best voordelig zijn. Binnen mijn klantenkring kijken veel ondernemers naar de mogelijkheden om hun onroerend goed in privé onder te brengen. Laat u wel adviseren door een fiscaal jurist / belastingadviseur.


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice