Echtscheiding en eenmanszaak

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
06-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Echtscheiding en eenmanszaak

Van wie is de eenmanszaak bij echtscheiding eigenlijk? Bij een gemeenschap van goederen is de eenmanszaak van beide partners, bij huwelijkse voorwaarden kan dit anders zijn. De echtgenoot die het bedrijf uitoefent krijgt op grond van de wet het bedrijf en de ex-partner heefts soms recht op 50% van de waarde.

Contactpersoon

Voor vragen kunt u contact opnemen met de heer mr. Dennis J.B. Jongbloed.

Tip voor advocaten

In mijn praktijk adviseer ik regelmatig samen met een echtscheidingsadvocaat over de financiële kant. Vragen die dan worden beantwoord zijn:

  • Welke winst moet worden meegenomen?
  • Welke waarde moet aan het bedrijf worden toegekend?
  • Kunnen we de winst beïnvloeden?
  • Welk inkomen moet worden meegenomen?
  • Hoe gaan we om met reserves en activa binnen de onderneming?

Huwelijkse voorwaarden en ondernemer

Veel ondernemers trouwen onder huwelijkse voorwaarden omdat op deze manier het zakelijk vermogen en privévermogen gescheiden kan blijven. Het privévermogen staat op naam van partner A en de onderneming op naam van partner B. Bij echtscheiding kunt u dan voor onverwachte consequenties komen te staan. Heeft u in de huwelijkse voorwaarden een koude uitsluiting (uitsluiting van iedere gemeenschap) opgenomen, dan is het bedrijf - zonder enige verrekening - voor de ondernemer. De ex-partner krijgt dan niets van het bedrijf.

Als in de huwelijkse voorwaarden een verrekenbeding is opgenomen, dan komt het vaak voor dat de de ex-partner aanspraak kan maken op een deel van het bedrijf. Via een verrekenbeding moet er periodiek (vaak jaarlijks) inkomen uit arbeid - winst met elkaar worden verrekend. Als dit niet is gebeurd, moet dit alsnog plaatsvinden. (Te) veel advocaten stellen al snel dat er bij niet verrekenen sprake is van een gemeenschap van goederen.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte