Procedure tegen de belastingdienst?
De grootste onafhankelijke belastingadvies site met meer dan 1.200.000 bezoekers per jaar.
Laatste wijziging op Belastingtips.nl: 22-02-2018 09:45 > >
Accountant tegen een vast tarief per maand? Dat is mogelijk bij Belastingtips.nl

Nieuwste artikelen

Meer nieuwste artikelen

Advies

Deze pagina is aangemaakt op: 09-08-2011 14:13. Laatst gewijzigd op: 17-02-2016 14:51.

Download gratis onze App

Gratis fiscale tips ontvangen?

Adviesgesprek

Persoonlijk contact
Eerlijk advies
Ervaren fiscalisten
Gratis adviesgesprek

088-0270027
8:30-17:00, werkdagen

Loonbeslag leggen

Deurwaarden of de Belastingdienst kunnen loonbeslag leggen. Loonbeslag wordt gelegd om te voorkomen dat werknemers / consumenten geld uitgeven en schulden niet of niet tijdig betalen. De werkgever is verplicht om na het leggen van loonbeslag een deel van het inkomen over te maken aan de deurwaarder of de Belastingdienst.

Soorten loonbeslag

Er zijn 2 soorten loonbeslag, dit zijn:

  1. Executoriaal loonbeslag: de rechter heeft al een vonnis uitgesproken.
  2. Conservatoir loonbeslag: de rechter moet nog een vonnis uitspreken.

Hoe werkt loonbeslag?

De deurwaarder wordt ingeschakeld om een geldbedrag te innen. Het eenvoudigst werkt dit via een beslaglegging op salaris, pensioen of een uitkering. Om erachter te komen waar u werkt, wordt veelal door de deurwaarder met de Belastingdienst of het UWV gebeld. Vervolgens wordt er beslag gelegd (zie boven) en wordt de werkgever geïnformeerd, de werkgever moet hier dan aan meewerken. Onkostenvergoedingen vallen buiten het loonbeslag. De werknemer heeft een beslagvrije voet, de hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de vaste lasten en de leefsituatie (inkomen partner) van de werknemer.

Loonbeslag en Belastingdienst

Als een belastingschuldige niet tijdig zijn belastingen heeft betaald, ontvangt hij een herinnering en uiteindelijk een dwangbevel. Een herinnering en een dwangbevel brengen substantiële kosten met zich mee. Als er nog geen betaling volgt, kan de Belastingdienst loonbeslag leggen of beslag leggen op bezittingen. Bezittingen kunnen daarna ook worden verkocht. Een alternatief is dat de Belastingdienst beslag legt op de bankrekening van de belastingschuldige, ze mogen dan zelfs de kredietruimte gebruiken.

Belastingtip 1

Zorg ervoor dat u meerdere bankrekeningen heeft. Bij een belastingachterstand kunt u het beste de kredietruimte beperken en wellicht zelfs overwegen een bankrekening in Duitsland of België te openen. Het beslagleggen op dergelijke buitenlandse bankrekeningen is een stuk lastiger, aldus de deurwaarder. Het is natuurlijk het beste om een betalingsregeling af te spreken met de Belastingdienst.

Belastingtip 2

Als er beslag wordt gelegd of een executieverkoop wordt aangekondigd, is het te overwegen om een civiel kort geding tegen de Belastingdienst te beginnen, dit heeft schorsende werking. U moet dan wel een reden hebben om een kort geding op te starten, bij misbruik van bevoegdheden zal de ontvanger kosten op u kunnen verhalen.


Steun ons met facebook

Maak uw waardering kenbaar door de pagina te liken en te delen! Het helpt onze pagina een grotere bekendheid te verwerven en u blijft up-to-date met alle nieuwe belastingtips. Uw hulp wordt zeer gewaardeerd.

Waardeer onze tip!

Laat het ons weten en geef uw waardering.


Uw waardering :

Volg ons ook op:


Twitter

Linkedin

Facebook

Contact met belastingtips?

Bel met:

Algemeen 088-0270027

of neem contact op met
> De klantenservice