Beslagvrije voet en Belastingdienst

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
02-01-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Beslagvrije voet en Belastingdienst

De beslagvrije voet is het gedeelte van het loon of uw uitkering waarop geen beslag kan worden gelegd. De hoogte van de beslagvrije voet is altijd afhankelijk van uw situatie (kinderen, woning, etc.). De Belastingdienst heeft soms niet zoveel met de beslagvrije voet. Uw voordeel: ook de Belastingdienst moet zich hieraan houden. U kunt hiertoe een verzoek indienen (zie onder).

Beslag door de Belastingdienst

De Belastingdienst kan vrij eenvoudig beslag leggen op uw salaris bij uw werkgever of uw uitkering bij een uitkeringsinstantie of verzekeraar. Er kan ook beslag worden gelegd op partneralimentatie. Het beslag wordt gelegd om uw belastingaanslag / schuld, kosten en rente af te lossen. Een deel van uw salaris, alimentatie, pensioen of uitkering wordt hiervoor dan gebruikt. De Belastingdienst heeft voor de beslaglegging geen vonnis van de rechter nodig, ze mogen dit dus zelf beslissen.

Voorbeelden beslagvrije voet

De exacte bedragen verschillen per jaar, in het kort komt het ongeveer hierop neer:

 • U heeft een partner en bent beiden ouder dan 21 jaar: € 1.200;
 • U heeft een partner en bent beiden ouder dan 65 jaar: € 1.270;
 • U heeft een partner en bent beiden jonger dan 21 jaar: € 660;
 • U bent een alleenstaande ouder, dan geldt er een minimum van € 840 en een maximum van € 1.080.

Kamervragen over beslagvrije voet

De Staatssecretaris van Financiën heeft antwoorden gegeven op vragen die door Tweede Kamerleden (voor de liefhebber Karabulut en Merkies) zijn gesteld. De Staatssecretaris is van mening dat de Belastingdienst zich - zoals iedereen - moet houden aan de beslagvrije voet. De beslagvrije voet moet worden gerespecteerd bij terugvordering van alle belastingen en toeslagen.

In de praktijk blijkt wel dat de Belastingdienst nog te vaak gewoon beslag legt en dat de belastingplichtige zelf in de spreekwoordelijke pen moet kruipen om het beslag eraf te krijgen. Dit kan dan via onderstaand formulier dat u via de site van de Belastingdienst kunt downloaden.

De Belastingdienst stelt dat ze niet weten hoeveel het actuele inkomen en de uitgaven zijn en dat ze daarom beslag leggen. Een andere optie zou zijn dat de Belastingdienst hierover eerst informatie opvraagt en daarna beslag gaat leggen, dit is blijkbaar te omslachtig.

Wat kunt u doen om een beslaglegging te voorkomen?

De beslaglegging kan de Belastingdienst snel en eenvoudig regelen. U kunt een aantal dingen doen om een beslaglegging te voorkomen. De belangrijkste zijn:

 • Blijf communiceren met de Belastingdienst.
 • Maak bezwaar tegen de aanslag en vraag uitstel van betaling.
 • Doe een beroep op een speciale crisismaatregel met het verzoek om een redelijke betalingsregeling gedurende een periode van 12 maanden.
 • Bekijk of u nog tegoeden heeft bij de Belastingdienst, bijvoorbeeld een teruggave inkomstenbelasting of een teruggave van toeslagen.
 • Verzoek de Belastingdienst om een mediationtraject om uw problemen op te lossen, u moet dan wel een complexer probleem hebben waarbij verschillende inzichten spelen en daarnaast ook fouten door de Belastingdienst zijn gemaakt.
 • U krijgt eerst een aanslag (of naheffingsaanslag), een herinnering en daarna aanmaning. Vervolgens volgt er een dwangbevel. Na het dwangbevel komt de belastingdeurwaarder bij u langs met een hernieuwd bevel tot betaling. Dit moet hij aan iemand afgeven en als er niemand thuis is, mag hij het ook in de brievenbus gooien. U heeft dan nog 2 dagen om te betalen. Als er dan nog niet wordt betaald, mag de Belastingdienst beslag leggen op uw salaris, uitkering of uw bezittingen (verkoop veelal binnen 4 weken). Kijk goed of de Belastingdienst zich aan deze spelregels heeft gehouden, zo niet, maak dan direct bezwaar, ga in beroep of neem contact op met de Belastingdienst. U kunt op dit moment soms nog een betalingsregeling afspreken.
 • In sommige gevallen heeft u recht op kwijtschelding van belastingen, dit is een speciale regeling.

Bron beslag Belastingdienst

Normbedragen beslagvrije voet.

Berekenmodule beslagvrije voet en verzoekformulier.

Kamervragen d.d. 4 juli 2014 over beslagvrije voet Belastingdienst.


Meer weten van beslagvrije voet en belastingdienst

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte