Eindejaarstips 2010 ondernemers

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
17-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Eindejaarstips 2010 ondernemers

Voor ondernemers is er nog veel te regelen in 2010. Plan een afspraak met de accountant of fiscaal jurist.

Belasting- en eindejaarstips 2010 voor ondernemers

 1. Eenmanszaak of VOF naar B.V.: als uw winsten goed zijn, kunt u overwegen om uw eenmanszaak of VOF in te brengen in een B.V. Dit kan zonder belastingheffing. Het is voordelig vanaf een winst van ongeveer € 80.000. Als u privé weinig geld opmaakt, dan kan dit eerder aantrekkelijk zijn.
 2. Kleine ondernemersregeling: als u een omzet heeft van zo'n € 80.000, is het te overwegen om uw BTW over 2010 eens te berekenen. Het kan zijn dat u onder de kleine ondernemersregeling voor de BTW valt (per saldo minder dan € 1.883 in 2010 af te dragen). Het kan verstandig zijn om in 2010 nog een investering te doen waardoor u wellicht onder de grens schiet. Het voordeel is dat u ontvangen BTW niet hoeft af te dragen (nadeel: dit voordeel moet u wel tot uw winst rekenen). Maximale netto voordeel zo'n € 800.
 3. Uren: controleer of u in 2010 tenminste 1.225 uren aan uw bedrijf hebt besteed. De aftrekpost is substantieel.
 4. Investeringen: heeft u in 2010 al € 2.200 geïnvesteerd en denkt u in 2011 minder te investeren, doe dan uw investering nog in 2010. U krijgt een extra aftrek op uw winst van 28% (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek).
 5. Kinderen: als uw kind meewerkt binnen uw bedrijf, dan mag u hiervoor een vergoeding betalen. De betaling is voor uw bedrijf aftrekbaar en bij uw kind (tot zo'n € 6.000) belastingvrij te ontvangen. Over het inkomen is wel een (inkomensafhankelijke) bijdrage voor de premie ZVW verschuldigd.
 6. Partner: als uw partner binnen uw bedrijf meewerkt, mag u hiervoor een vergoeding of salaris betalen. Tot zo'n € 5.000 is dit vrijwel belastingvrij. Tot zo'n € 18.000 wordt het salaris tegen het laagste tarief belast. Meestal zijn er geen premies werknemersverzekeringen verschuldigd. De kosten zijn binnen uw bedrijf aftrekbaar.
 7. Privézaken: als u privé zaken bezit die u voor uw bedrijf gebruikt of die uw kind gebruiken, kunt u deze aan uw bedrijf verkopen. De opbrengst is belastingvrij en op de factuur hoeft u geen BTW te zetten.
 8. Huwelijkse voorwaarden: in de meeste huwelijkse  voorwaarden staat een periodiek verrekenbeding. U moet dan jaarlijks het bespaarde inkomen verrekenen. Doet u dit niet, dan kan er een probleem ontstaan bij een faillissement of echtscheiding.
 9. DGA-salaris verlagen: een DGA moet minimaal € 40.000 euro per jaar verdienen. Als het slecht gaat met uw bedrijf, dan mag u dit salaris verlagen. Hiervoor is een regeling bedacht door het ministerie van Financiën. De regeling werkt als volgt: omzet eerste halfjaar 2010 / omzet eerste halfjaar 2008 x salaris in 2008 = salaris 2010.
 10. Giften: als u via uw B.V. een gift voldoet, is deze aftrekbaar, mits u meer geeft dan € 227 (maximum 10% van uw winst). Meestal is het voordeliger om via de B.V. giften te betalen (in vergelijking  tot privé).
 11. Telefoon en internet thuis: de B.V. mag uw telefoon- en internetaansluiting thuis belastingvrij vergoeden mits u deze meer dan 10% zakelijk gebruikt. Tevens mag de B.V. een iPhone of Blackberry (of andere smartphone) betalen. Mits zakelijk, kan de B.V. u ook een iPad geven (mooi kerstcadeau).
 12. Overeenkomsten: controleer of u alle overeenkomsten met uw B.V. op orde hebt. Denk hierbij aan managementovereenkomsten, pensioenovereenkomsten en leningsovereenkomsten. De rechter heeft recentelijk bepaald dat, als u geld uit uw B.V. leent en dit op een privé spaarrekening zet, het renteverschil moet worden gezien als inkomen (ter beschikking gesteld vermogen, belast in box 1).
 13. Willekeurig afschrijven: in 2009, 2010 of 2011 gekochte zaken kunt u willekeurig afschrijven en dus sneller ten laste van de winst brengen. U kunt overwegen om extra af te schrijven zodat u verlies maakt. Dit verlies kunt u dan wellicht verrekenen met winsten uit het verleden, hierdoor krijgt u cash geld terug van de Belastingdienst. U mag verliezen uit 2010 verrekenen met winsten uit 2007, 2008 of 2009 of met winsten van de zes toekomstige jaren.
 14. Schuld aan B.V.: over schulden aan uw B.V. die lager zijn dan € 17.500 hoeft u geen rente te berekenen.
 15. Lage winst: is de winst in uw B.V. structureel laag, dan kunt u overwegen om uw B.V. op te heffen en uw onderneming (zonder belastingen) om te zetten in een eenmanszaak of VOF. Even rekenen is wel van belang, voor € 500 kunt u een berekening laten maken door Jongbloed Fiscaal Juristen in Enschede.
 16. Onderbouwing onkostenvergoeding: als u aan uzelf of werknemers een vaste belastingvrije onkostenvergoeding heeft betaald, moet hiervan een specificatie aanwezig zijn. Daarnaast is het verstandig om de hoogte van de onkostenvergoeding eens per jaar te controleren via bonnen die de werknemer moet verzamelen.
 17. Restwaarde vastgoed: de afschrijving van een bedrijfspand wordt door 3 elementen bepaald (kostprijs, restwaarde en economische levensduur). De restwaarde kan wisselen en levert vaak discussie op. Soms stijgt de grondprijs en hiermee de restwaarde. Als de ondernemer op dezelfde grond gaat nieuwbouwen (na bijvoorbeeld 30 jaar), hoeft hij met een hogere grondprijs geen rekening te houden.
 18. BTW terugvragen: als een klant zijn factuur niet kan betalen, kunt u de BTW op die factuur terugvragen bij de Belastingdienst. Treft u een betalingsregeling, dan kunt u de BTW niet terugvragen.
 19. Werkkostenregeling: bekijk of u in 2011 gebruik gaat maken van de werkkostenregeling of niet.
 20. Thuiswerkende DGA: de DGA kan hiervoor een thuiswerkvergoeding van ruim € 1.800 ontvangen en daarnaast nog € 120 (beide bedragen per jaar) voor koffie en thee. Beide bedragen zijn belastingvrij.
 21. Lening startende ondernemer: na 1 januari 2011 komen de voordelen voor een lening aan startende ondernemers (aftrekbaar in box 1 en extra heffingskorting) te vervallen. Verstrek een lening nog in 2010.

Eindejaarstips 2010 ondernemers

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte