ZZP'er in de IT en fiscus

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
21-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

ZZP'er in de IT en fiscus

Is een ZZP'er in de IT vanaf 2016 in dienstbetrekking of niet?

De Belastingdienst wil paal en perk stellen aan schijn zelfstandigheid. Dit zijn ondernemers die feitelijk werknemer zijn. Voor veel IT'ers is dit een probleem of kan dit een probleem worden. Wij hebben regelmatig contact met IT'ers die sinds jaren bij één opdrachtgever werken. Vanaf 2016 komt er een nieuwe wet waardoor de opdrachtgever (uw klant) ook aansprakelijk wordt voor mogelijke fiscale naheffingen en boetes.

IT'er en ZZP'er vanaf 2016. Wat te doen?

Op grond van de tussen de ZZP'er en de klant (opdrachtgever) gesloten overeenkomst moet beoordeeld worden of er sprake is van een dienstbetrekking of zelfstandig ondernemerschap. In sommige gevallen zal de ondernemer geen ondernemer (meer) zijn en hiermee vele financiële voordelen verliezen. Voor de opdrachtgever / klant ontstaat er wellicht een extra risico (naheffingen en boetes), maar ook hogere kosten (werknemersverzekeringspremies). Dit nog los van arbeidsrechtelijke perikelen en verplichtingen.

Oplossing ZZP'er in de IT

De praktijk zal zich zeker gaan bewegen en de ZZP'er moet hiermee aan de slag. De beste start is om via een fiscaal jurist of belastingadviseur de overeenkomst aan de Belastingdienst voor te leggen en / of bestaande voorbeeldovereenkomsten van de Belastingdienst (die zijn goedgekeurd) te gebruiken. Veel ZZP'ers zijn feitelijk in (fictieve) dienstbetrekking bij hun klant / opdrachtgever en moeten hun manier van werken ook gaan aanpassen. Op grond van de nieuwe wetgeving vanaf 2016 zal het voor de ZZP'er in de IT-sector moeilijker worden om ondernemer te blijven.

Vragen IT'er / ZZP'er ?

Bel of mail ons gerust voor een vrijblijvende afspraak of telefonisch overleg.


ZZPer in de IT en fiscus

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte