Boekhouding zelf doen of alles uitbesteden?

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
03-06-2021
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

 Boekhouding zelf doen of alles uitbesteden?

Het voeren van een boekhouding is vormvrij. Los van de zelfstandigen die er geen zin in hebben en alles uitbesteden, kan een kleine boekhouding in principe prima in excel worden gevoerd. De ontwikkeling van (online) boekhoudpakketten is echter dusdanig dat het snel aantrekkelijk is om een via een boekhoudpakket te werken.

Hoe moet ik als ZZPER mijn boekhouding voeren?

De wijze waarop een boekhouding kan worden gevoerd is in zekere zin vormvrij. Online boekhoudpakketten zoals bijvoorbeeld Twinfield en Exact online zijn heel gebruiksvriendelijk maar geven ook real time inzicht.

Belastingen, boekhouding en ZZPER

Als de boekhouding ‘bij is” kan met een druk op de knop de aangifte BTW worden gedaan, een jaarrekening worden gemaakt en de aangifte inkomstenbelasting of vennootschaps-belasting worden ingediend.

Door koppelingen met bijvoorbeeld de bank kunnen bankafschriften worden ingelezen. Inkoop- en verkoopfacturen kunnen worden gescand en in de boekhouding worden verwerkt, dus een kind kan (bijna) de was doen.

Boekhouding laten verzorgen door administratiekantoor of accountant

Kunt u daarmee afscheid nemen van de boekhouder die u in het verleden deze werkzaamheden liet uitvoeren? Het antwoord is ja en nee. Ja omdat de boekingen grotendeels geautomatiseerd worden. De boekhouder zal de inrichting van de boekhouding vaak nog wel dienen te verzorgen. Daarnaast kan het nooit kwaad een paar vreemde ogen af en toe even te laten meekijken. Dit neemt niet weg, dat u door de online boekhouding veel werkzaamheden eenvoudig, snel en zelf kunt doen. En los van de (lagere) kosten, waarom moet u dat toch eens overwegen?

Boekhoudpakketten voor ZZPER

Met deze boekhoudpakketten hebt u een real time beeld van de marges en het resultaat, een actueel overzicht van debiteuren en crediteuren. Kortom u zit bij een onderneming van enige omvang heel dicht op de bal.

Onze adviseurs bieden wat dat betreft altijd maatwerk. Volledig uitbesteden aan de boekhouder kan, zelf boeken en periodiek nakijken kan. Het is wat u wenst. Het mooie is dat in de online boekhoudpakketen een functie is opgenomen waarbij anderen dan u zelf kunnen boeken en/of meekijken. Hebt u een vraag, dan kan u boekhouder dus gewoon bij u in de administratie meekijken en u verder helpen.

Voor de kosten hoeft u het doorgaans niet te laten. Bij de online boekhoudpakketten betaalt u doorgaans een bedrag per maand. Wel een aandachtspunt; als u de licentie via uw boekhouder laat lopen, regel dan wel dat u eigenaar bent van de boekhouding.

Maak daarnaast regelmatig een back up. Als u van boekhouder wisselt, wil u niet dat u geen toegang meer hebt tot uw administratie. Dat laatste is namelijk niet zo handig. Voor de belastingdienst moet uw administratie namelijk 7 jaar worden bewaard.

Hebt u vragen over uw administratie, stuur dan gerust een bericht. Onze accountant brengt graag een vrijblijvende offerte uit.


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte