Erfenis verwerpen

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
22-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Erfenis verwerpen

Als een erfenis negatief is (dus meer schulden dan bezittingen), dan zit u hier niet op de te wachten. Bij twijfel niet oversteken is dan de beste oplossing. Als u de erfenis zou aanvaarden door bijvoorbeeld een roerende zaak (zoals een auto of schilderij) uit de nalatenschap te verkopen, dan bent u veelal ook aansprakelijk voor de schulden uit de erfenis.

U kunt dit eenvoudig voorkomen door de erfenis te verwerpen of beneficiair aanvaarden. U moet voor het verwerpen van een erfenis een verklaring bij de Rechtbank afleggen, meestal regelt de notaris dit voor u. U bent door het verwerpen van de nalatenschap geen erfgenaam meer, hiermee bent u niet meer aansprakelijk, maar ook niet meer gerechtigd tot de erfenis.

Beneficiaire aanvaarden

U kunt ervoor kiezen om een erfenis te verwerpen, maar ook om de erfenis beneficiair te aanvaarden. U zegt eigenlijk: 'ik wil de erfenis wel, mits deze positief is.' Ook moet u bij een beneficiaire aanvaarding naar de Rechtbank om hier een verklaring af te leggen, ook dit kan de notaris voor u regelen.

Tip

U kunt bovenstaande via een notaris regelen, maar het is goedkoper om rechtstreeks met de Rechtbank in uw omgeving contact op te nemen.


Meer weten van erfenis verwerpen?

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte