Levenstestament

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
05-06-2012
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Levenstestament

Veel mensen hebben een testament. Als fiscaal jurist zeg ik dan: "Gelukkig!" Een testament wordt opgesteld om uw laatste wensen netjes en zorgvuldig vast te leggen en tevens om gezeur tussen erfgenamen te voorkomen.

Het levenstestament

Stel nu dat u niet doodgaat, maar ernstig ziek wordt of een ongeval krijgt en hierdoor niet meer in staat bent om uw eigen belangen zelf te behartigen. Wie kijkt er naar u om en welke beslissingen moeten er worden genomen? Is diegene bevoegd? Wat moet er met uw onderneming, lichaam of vermogen gebeuren?

We leven steeds langer en in mijn praktijk heb ik soms met dergelijke problemen te maken. Een levenstestament is dan een beloning voor de adviseur, het voorkomt veel problemen en voorkomt dat een familielid zijn eigen zakken gaat vullen. Het levenstestament is niet in de wet geregeld. Voor echte testamenten geldt dat deze worden opgemaakt door een notaris en centraal worden geregistreerd bij het CTR (Centraal Testamentenregister). Bij het register ligt niet uw testament, maar staat slechts welke notaris een testament heeft opgemaakt.

Een normaal testament, en dan?

Een testament, of laten we zeggen een normaal testament, werkt pas zodra u dood bent. Het testament regelt vrijwel alles met betrekking tot uw vermogen en wijst tevens degene aan die uw testament moet gaan uitvoeren, de executeur. Uw testament kunt u aanpassen zolang u nog normaal kunt nadenken, of zoals juristen dit noemen: 'compos mentis'. Als u ineens een beroerte krijgt of dement wordt, is deze periode voorbij. De familie kan dan de rechter vragen om een bewindvoerder te benoemen, deze persoon zal dan de zaken voor u regelen. Als er geen familie is, dan kan uw familie of vrienden een dergelijk verzoek indienen (via het Openbaar Ministerie). De meeste zaken regelt de bewindvoerder zelf en soms moet hij toestemming van de rechter vragen. In de praktijk geldt dit voor belangrijke verkopen (woning, onderneming) of schenkingen aan kinderen of kleinkinderen.

Dementie, beroerte, en dan?

Als u tijdens een ernstige ziekte liever de zaken in eigen hand had willen houden, moet u een zogenaamd levenstestament opstellen. Sommige notarissen noemen dit een Pre testament. Dit is een notariële akte waarin diverse zaken worden geregeld. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Wilt u in een verpleegtehuis worden opgenomen of niet?
 • Wilt u thuis worden verzorgd tijdens uw ziekte?
 • Moet uw onderneming worden verkocht?
 • Wat moet er met uw inboedel gebeuren?
 • Wat moet er met uw huisdieren gebeuren?
 • Wie moet uw beleggingen en vermogen beheren? Is toezicht wenselijk? Zo ja, door wie?
 • Moeten er schenkingen worden gedaan om erfbelasting te besparen?
 • Aan wie worden er nu al volmachten verstrekt?
 • Bent u donor en wat wilt u hiermee?
 • Wilt u een euthanasieverklaring of dementieverklaring?
 • Moet er voogdij voor kinderen worden geregeld?
 • Wilt u de uitvaart al vastleggen en welke eisen stelt u hieraan?

Bron

Dit artikel is geschreven in samenwerking met www.estateplanningsjuristen.nl.Leventestament

Terug
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte