Familiebank en lening ouders aan kinderen

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
08-06-2020
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Familiebank en lening ouders aan kinderen

De ouders lenen geld aan hun kinderen voor de aankoop van een woning. De kinderen betalen de rente aan de ouders. De ouders schenken jaarlijks de rente (grotendeels belastingvrij) terug aan hun kinderen. Hiermee wonen de kinderen eigenlijk belastingvrij en zonder kosten en hebben ze wel een aftrekpost (hypotheekrente) voor de inkomstenbelasting.

Voorbeeld familiebank

  • Lening ouders aan kinderen: € 200.000.
  • Rente over lening 5% van € 200.000 = € 10.000.
  • Fiscaal voordeel kinderen (stel) 40% van € 10.000 = € 4.000.
  • Ouders schenken € 5.000 aan hun zoon en € 2.500 aan de twee kinderen van hun zoon (kleinkinderen), dit is vrijwel belastingvrij (zonder schenkbelasting).

Procedure over familiebank en lening ouders aan kinderen (met schenking)

Pietje leent € 45.000 van zijn ouders voor de aankoop van zijn eigen woning. Pietje betaalt 5% rente per jaar. Sinds 2009 kan Pietje de rente niet meer betalen en wordt de rente bij de schuld aan zijn ouders overgeboekt, dit wordt keurig bijgehouden. De ouders schenken Pietje in die periode (zonder notaris) ook nog € 5.000. Is de hypotheekrente aftrekbaar? De inspecteur stelt dat rente wordt kwijtgescholden, Pietje is het hier niet mee eens en stapt naar de rechter. De rechter is het met Pietje eens, de hypotheekrente is gewoon aftrekbaar, er is geen sprake van een kwijtschelding of "opzetje".

Bron familiebank

Gerechtshof Arnhem Leeuwarden d.d. 2 september 2014 (ECLI GHARL 2014 6759).


Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>
>

Belastingaangifte