Medicus en pensioenopbouw

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
07-06-2020
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Medicus en pensioenopbouw

De medicus is vaak een IB-ondernemer. Als u in de vorm van een B.V. uw bedrijf heeft uitgeoefend, kijk dan hier. U kunt op een aantal manieren pensioen opbouwen:

  1. fiscale oudedagsreserve;
  2. lijfrente;
  3. banksparen;
  4. box 3 (sparen, beleggen of investeren in bedrijfspand).

Fiscale oudedagsreserve

Mits u 1.225 uur per jaar aan uw onderneming besteed, kunt u gebruik maken van de fiscale oudedagsreserve (FOR). De huisarts of specialist (medicus) mag dan binnen zijn eigen onderneming pensioen opbouwen. Voordeel is dat u geen geld aan een derde hoeft te betalen en wel een aftrekpost geniet. Nadeel is dat u het pensioen binnen de risico's van uw bedrijf heeft ondergebracht en rekening moet houden met toekomstige belastingheffing, dit geld moet beschikbaar zijn. Maximaal kunt u jaarlijks zo'n € 12.000 doteren (bij een winst van ongeveer € 100.000). Over het meerdere kunt u als medicus geen FOR opbouwen.

Tip: de FOR wordt verminderd met de door uw bedrijf betaalde pensioenpremies.

Lijfrente 

Een lijfrente wordt extern opgebouwd bij een erkende verzekeraar. Bij een winst van € 100.000 mag u (via de jaarruimte) ongeveer € 15.000 aan lijfrentepremie storten. Eventueel kunt u nog meer opbouwen via de de reserveringsruimte, vraag hiervoor uw verzekeringsadviseur of bank. Via de reserveringsruimte kunt u feitelijk 7 jaar terug met de pensioenopbouw van u als medicus. De maximale dotatie bedraagt zo'n € 7.000, bij 55-plussers zelfs € 12.000.

Banksparen

Banksparen werkt ongeveer gelijk aan de lijfrente. De kosten bij banksparen zijn echter veelal lager. Sinds 2008 kunt u als medicus kiezen tussen de traditionele lijfrente bij een verzekeraar, maar ook voor een spaarrekening bij een bank. De kosten zijn lager en beide betalingen zijn aftrekbaar in box 1. Banksparen is geen verzekering, dit heeft tot gevolg dat het risico van vroeg overlijden (nabestaandenpensioen) niet is gedekt. Ook krijgt u geen levenslang pensioen, er wordt betaald totdat de bankrekening op is. De bankrekening blijft bij een faillissement meestal buiten schot. De bankrekening behoort namelijk tot het privépensioen of vermogen van de medicus.

Box 3 investeren

De opbouw voor de oude dag loopt meestal via box 1, dit wil zeggen dat de opbouw aftrekbaar is en de uitkering belast. U kunt ook gewoon geld op een spaarrekening zetten of investeren in aandelen of een onroerend goed. Meestal is een combinatie van beide mogelijkheden het beste, u kunt hierdoor uw risico's spreiden en uiteindelijk genieten van een goed pensioen.


Meer weten van medicus pensioenopbouw

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte