Verplaatsen medische praktijk of u wilt stoppen

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
21-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Verplaatsen medische praktijk of u wilt stoppen

U heeft een mooie praktijk in Enschede en u wilt uw praktijk verplaatsen naar Arnhem. Het praktijkpand wordt verkocht en ook voor overige zaken, locatie, inventaris wordt een redelijk bedrag betaald. U maakt € 200.000 winst, moet u nu belasting betalen?

Stoppen van de medische praktijk

Het stoppen van een bedrijf of praktijk wordt in de fiscalewereld staking genoemd. Bij staking moet er direct met de Belastingdienst worden afgerekend. Meestal is het beter om enkele jaren voor de staking uw praktijk in een B.V.-jasje onder te brengen. U moet ook afrekenen over de waarde van de overige zaken, zoals boekwinst, inventaris en goodwill.

Verplaatsen van de medische praktijk

Op het moment dat u uw bedrijfspand verkoopt, het personeel ontslaat en vervolgens met uw praktijk op een andere plek weer begint, is de centrale vraag: staakt u uw onderneming en begint u weer opnieuw of verplaatst u uw bedrijf? In het eerste geval moet u direct met de Belastingdienst afrekenen, in het tweede geval (verplaatsen) niet. Via een zogenaamde herinvesteringsreserve kunt u de winst tijdelijk reserveren om daarna weer te investeren op een nieuwe plek.

Laat u als huisarts of medicus goed adviseren.

De feiten, vastleggingen en uitvoering luisteren nauwgezet. Overleg dus met uw accountant of fiscaal jurist over de mogelijke verplaatsing. De belangrijkste zaken  zijn:

  • zelfde activiteiten en/of werkzaamheden;
  • vastlegging van uw plan en welke acties u heeft ondernomen, het zogenaamde vervangingsvoornemen;
  • afspraak: leg uw afspraken goed vast en overleg eventueel met de inspecteur om vooraf duidelijkheid te hebben.


Meer weten van verplaatsen medische praktijk

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte