Waarnemer en belastingen

Afspraak maken
Bel mij terug
Inschrijven nieuwsbrief
Laatste update
21-02-2016
Zakelijk Prive Gratis Downloaden Fiscale adviesdossiers

Waarnemer en belastingen

Een waarnemer doet eigenlijk hetzelfde als een normale vrije beroeper of praktijkhouder. Een waarnemer kan in loondienst of als zelfstandige werken. De start als waarnemer is eigenlijk prima, u bent een zelfstandig ondernemer zonder een praktijk en kunt zo prima ervaring opdoen. Vanaf 2015 is de overheid kritisch geworden binnen de medische zorg, niet alle medici en/of waarnemers worden nog gezien als ondernemers.
Let er goed op dat het duidelijk is of u in dienstbetrekking bent of in loondienst, vraag eventueel vooraf zekerheid bij de Belastingdienst.

De overeenkomst van een opdracht (de waarneemovereenkomst)  kunt u eigenlijk alleen afsluiten in combinatie met een VAR - WUO verklaring. Bent u in het bezit van beide dan is het fiscaal prima afgedicht. Laat de overeenkomst door een (fiscaal) jurist controleren.

Sluit een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandverzekering af, dit voorkomt een substantiele schade bij mogelijke calmiteiten.

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering moet schade aan personen, vermogen en goederen dekken.

Een goede AOV verzekering is nodig, hiermee dekt u uw inkomen als u arbeidsongeschikt raakt. De premie is fiscaal aftrekbaar en de uitkering is belast. Ik adviseer u een beroepsarbeidsongeschiktheidsverzekering. U heeft als zelfstandige geen recht op een overheidsuitkering, u moet het dus zelf regelen. 

Een verzekeringsmaatschappij hanteert een maximaal verzekerd bedrag dat afhankelijk is van uw inkomen als waarnemer.

Als u met pensioen gaat heeft u recht op een AOW uitkering van zo'n 900 euro per maand. Een beroeps- of reguliere pensioenregeling of aparte lijfrente is dus wenselijk. De premie is aftrekbaar, soms is de aftrekbaarheid beperkt. Als u als waarnemer geen patienten op uw naam hebt staan bent u niet verplicht verzekerd binnen een pensioenfonds.

Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Belastingtips.nl en of haar vestingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
>
>
>
>

Belastingaangifte